Lubuska Izba Rolnicza » Archiwum bloga » WARSZTATY KULINARNE SZKÓŁ ROLNICZYCH- KOLEJNE SZKOŁY
Główna » Aktualności

WARSZTATY KULINARNE SZKÓŁ ROLNICZYCH- KOLEJNE SZKOŁY

Autor: Red. dnia 6 maja 2014

WARSZTATY KULINARNE ZAKOŃCZONE

 Zakończyły się prezentacje potraw dziesięciu szkół  w konkursie
OT ARR pn. „Zdrowe, smaczne, oryginalne nasze dania regionalne”. Rozstrzygnięcie konkursu oraz degustacja dla publiczności odbędzie się na targach rolniczych w Kalsku w dniu 1 czerwca 2014 r.

Najlepszym szkołom zostaną również wręczone nagrody rzeczowe ufundowane m.in. przez Lubuską Izbę Rolniczą.

BOBOWICKO

Lubuska Izba Rolnicza ponownie włączyła się uczestnictwo w warsztatach kulinarnych organizowanych przez  lubuski oddział Agencji Rynku Rolnego  pn. „Zdrowe, smaczne, oryginalne nasze dania regionalne”.  Konkurs promuje kuchnię lubuską oraz najważniejsze  branże żywnościowe regionu. W konkursie weźmie udział dziesięć szkół  o profilu rolniczym
i gastronomicznym z woj. lubuskiego. Kategorie konkursu uwzględniały  potrawy
z następujących  produktów: z mięsa drobiowego,  z mięsa wieprzowego oraz  potrawy jarskie. W dniu 26 marca 2014 roku w Bobowicku w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego odbyły się  pierwsze warsztaty w ramach IV etapu konkursu kulinarnego. Młodzież z klasy III
w zawodzie technik żywienia i gospodarstwa domowego, pod kierunkiem nauczycieli przygotowała bogaty zestaw dań wg kategorii – drób, wieprzowina i warzywa. Uczniowie przedstawiając swoje „dzieła” członkom Jury (ARR, LIR, UM, LODR) oraz gościom  przedstawili skąd wzięły się  pomysły na dania konkursowe, a mianowicie z kuchni babć i  tradycji  regionalnej. Jury oceniało smak, wygląd i związek z regionem. LIR reprezentowała dyrektor Małgorzata Pałys. Poniżej kilka przykładów potraw: kaczka nadziewana mięsem mielonym
i wątróbką z jabłkami pieczonymi z żurawiną, szaszłyki z klopsików z mięsa indyczego z sosem tatarskim, trybowane udka kurczaka zapiekane pod pierzynką z cebuli i sałatką królewską, golonka zapiekana z kapustą kwaszoną nadnotecką i dodatkiem puree z grochu, żeberka wieprzowe pieczone w marynacie miodowo- musztardowej z nutą cytrynową, zrazy zawijane
z karkówki z sosem pieprzowym z dodatkiem ziemniaków z wody i buraczków zasmażanych, placki ziemniaczane z pestki dyni i słonecznika z dodatkiem wiosennym, seler pieczony
z rozmarynem w skorupce serowej oraz pierogi ziołowe z twarogiem wzbogacone suszonymi pomidorami z dodatkiem masła ziołowego. Dania były bardzo urozmaicone, młodzież kreatywnie wykorzystała bardzo wiele produktów promujących Ziemię Lubuską. Podsumowanie warsztatów odbędzie się na targach w Kalsku  1 czerwca, gdzie zostaną wręczone nagrody.

HENRYKÓW

Już po raz czwarty mogliśmy gościć na warsztatach kulinarnych w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Henrykowie. Członków jury oraz zaproszonych gości powitał dyrektor placówki Zbigniew Hałabura, dziękując jednocześnie uczniom za zangażowanie w przygotowaniu dań konkyrsowych w kategoriach: danie z wieprzowiny, danie z drobiu i danie jarskie. Degustacje potraw poprzedziły prelekcje: „Wpływ kwasów tłuszczowych trans (TFA) na zdrowie”, którą wygłosiła Anna Gbyl – Kwiatkowska, dietetyk, specjalista żywienia oraz „Konserwanty stosowane w wędlinach i ich wpływ na organizm człowieka” wygłoszona przez Przemysława Grabowskiego, lekarza weterynarii., a także występ wokalny jednej z uczennic szkoły. Pyszne dania przygotowane przez uczniów przypadły do gustu komisji, a wybór tej najlepszej nie był łatwy. Ostateczne wyniki ogłoszone zostaną podczas Targów Rolniczych w Kalsku 1 czerwca br. Oczywiście życzymy uczniom ZSCKR z Henrykowa, wzorem lat porzednich, czołowej lokaty, choć w tym roku, jak wspomniała Barbara Białek z Agencji Rynku Rolnego z Gorzowa Wlkp., konkurencja jest większa niż w zeszłym roku, gdyż startuje 10 szkół. Zaprezentowane podczas konkursu potrawy można zobaczyć w galerii zdjęć poniżej.

Paweł Sas

ŚWIEBODZIN

Powiatowy Zespół Szkół Technicznych i Zawodowych w Świebodzinie był kolejnym miejscem warsztatów kulinarnych, które odbyły się 10 kwietnia. Uczniowie klas z profilu kucharz oraz technik żywienia i usług gastronomicznych przygotowali rozmaite dania w trzech kategoriach: potraw wieprzowych, drobiowych oraz jarskich. Estetyka podania, jak również dodatkowe elementy ozdobne potraw sprawiły, iż przygotowane potrawy były dobrze wyeksponowane. Jury, w składzie przedstawicieli LODR, UMWL, ARR oraz LIR, po degustacji wszystkich straw, niemalże jednogłośnie wybrali po jednej potrawie z każdej z trzech kategorii. Jako potrawę wieprzową wytypowano zupę gulaszową po lubusku; w kategorii potrawa drobiowa zatriumfowały kostki drobiowe z sosem Cumberland (z czarnej porzeczki); wyróżnione danie jarskie to rolada szpinakowa. Każda potrawa oceniona została po uwzględnieniu jej walorów smakowych, wyglądu oraz powiązania z tradycją lokalną. Warto jednak nadmienić, iż pozostałe potrawy również zasługują na pochwałę. Wśród pozostałych dań znalazły się: galareta wieprzowa, kurczak nadziewany, rolada serowa, szynka drobiowa w galarecie, bigos lubuski, gróle ziemniaczane, sakiewki z pieczarkami, rulony drobiowe, pierogi pieczone z kolorowymi dipami.

Katarzyna Frąckowiak

GUBIN

15 kwietnia br. jury konkursu kulinarnego po raz kolejny oceniało potrawy
w trzech kategoriach, tym razem przygotowane przez uczniów Technikum żywienia przy Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Gubinie. W kategorii potraw jarskich wytypowano zupę z groszku z rybną nutką; w kategorii potraw drobiowych – Kaczkę Gubinkę; natomiast w kategorii potraw wieprzowych schab z chłopskim nadzieniem. Zgodnie z regulaminem jury oceniało potrawy biorąc pod uwagę walory smakowe, sposób podania oraz powiązanie z tradycją regionu. Z wytypowanymi potrawami uczniowie zaprezentują się podczas finału w czerwcu na Targach Rolniczych w Kalsku.

Katarzyna Frąckowiak

NOWA SÓL

9 kwietnia 2014 roku uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 4
w Nowej Soli uczestniczyli po raz pierwszy w warsztatach pn. „Zdrowe, smaczne, oryginalne nasze dania regionalne”.
W warsztatach kulinarnych uczestniczyła młodzież z klas I-III kształcąca się w zawodzie technik żywienia i gospodarstwa domowego. Uroczyste podsumowanie warsztatów połączono z konferencją na temat produktów regionalnych i zdrowego odżywiania. Wśród prelegentów znaleźli się właściciele gospodarstwa rolno-agroturystycznego Qzko, specjalizującego się w wyrobie serów kozich, przedstawiciel sadu Solniki, specjalizującego się w produkcji naturalnych soków tłoczonych na zimno, a także dietetyk
z firmy Naturhouse.

Adepci sztuki kulinarnej przygotowali nowosolskie dania regionalne. Przygotowano m.in.: roladki z indyka z kozim serem, roladę drobiowo-serową z grzybami leśnymi, jabłkowiec z kaszą jaglaną, pierożki drożdżowe z soczewicą i grzybami leśnymi, pieczeń schabową przekładaną jabłkami, rogate przekąski z grzybami, pasztet warzywny z sosem czosnkowym, polędwiczki wieprzowe w karmelizowanym miodzie i czerwonym winie, schab w cieście drożdżowym, udka faszerowane białą kiełbasą
i suszonymi śliwkami.

Joanna Balawajder

LUBSKO

Kolejnym miejscem warsztatów kulinarnych  był Zespół Szkół Technicznych w Lubsku, które odbyły się 15 kwietnia. Uczniowie klasy III z profilu gastronomicznego i żywienia przygotowali pod kierunkiem  Olgi Białkowskiej dania w trzech kategoriach: potraw wieprzowych, drobiowych oraz jarskich. Degustacja odbyła się przy okazji konferencji  promocyjnej szkoły z udziałem lokalnych pracodawców oraz władz.  Przygotowane potrawy były atrakcyjnie zaprezentowane przez uczennice w lokalu Duet. Jury, w składzie przedstawicieli LIR, LODR,  ARR  po degustacji wszystkich  potraw wybrali po jednej potrawie z każdej z trzech kategorii do dalszej prezentacji na targach rolniczych w Kalsku. Jako potrawę wieprzową wytypowano szynkę a`la kulebiak, w kategorii potrawa drobiowa – wybrano rewelacyjną kaczkę faszerowaną w żurawinie oraz z dań jarskich – bliny buraczane. Z uwagi na okres świąteczny prezentujemy Państwu wygrane przepisy, jako  smaczną inspirację  do samodzielnego wykonania.

mp

Kaczka faszerowana w żurawinie:

1 kaczka; 300g zmielonej łopatki wieprzowej lub zmielonej piersi kurzej; 500g wątróbki drobiowej; 2 cebule; 1 pęczek natki pietruszki; 1 sucha bułka namoczona w mleku; Sól, pieprz, majeranek, tymianek; 300g żurawiny świeżej lub mrożonej; 2 łyżeczki cukru
Z oczyszczonej kaczki wyluzuj kości, pozostawiając kości jedynie  w skrzydłach i udach. Z mięsa mielonego, wątróbki (drobno należy pokroić), posiekanej natki, bułki i cebuli zeszklonej na małej ilości oleju sporządź farsz. Dopraw solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Nafaszeruj tuszkę i zepnij wykałaczkami. Natrzyj solą, pieprzem i tymiankiem. Włóż do rękawa do pieczenia. Piecz w temp180 Cprzez ok. 2 godz. Pod koniec pieczenia rozetnij rękaw, posmaruj kaczkę roztopionym masłem i zwiększ temp. do 200 C na ok. 10 min, żeby uzyskać ładny kolor skórki. Na patelni skarmelizuj cukier, wrzuć żurawinę i smaż przez ok. 5 min. Polej kaczkę gorącą żurawiną. Smacznego.

Bliny buraczane

4 buraki; 4 duże ziemniaki; 2 jaja; 4 łyżki mąki pszennej; 1 cebula duża; 1 ząbek czosnku, sól, pieprz
Umyj dokładnie buraki, owiń folią aluminiową i upiecz w piecyku (180*C przez ok. 1,5godz.) Ostudzone buraki zetrzyj na grubych oczkach, ziemniaki obierz i utrzyj na grubych oczkach, cebulę zetrzyj na drobnych oczkach. Połącz buraki z ziemniakami i cebulą. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy. Smaż jak placki ziemniaczane. Podawaj z kleksem śmietany i wędzonym łososiem lub kawiorem.

Szynka a`la kulebiak

1,5 kg–1,2 kg  szynki „myszki” świeżej; Sól, sól peklowa; 2 łyżki musztardy; 1 łyżka miodu; 1 ząbek czosnku; 50g drożdży; 0,5 kgmąki; 200ml mleka; 50 ml oleju; 1 jajo, cukier, sól

Umytą szynkę ”oblep ”solą i solą peklową. Włóż do lodówki. Po upływie 12 -24 godz. zalej mięso przegotowaną, zimną wodą i ponownie włóż do lodówki na 24 godz. Tak zapeklowaną szynkę piecz w rękawie przez ok. 1,5 godz. Po ostudzeniu posmaruj musztardą wymieszaną z miodem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.  Z pozostałych składników sporządź ciasto drożdżowe i owiń nim szynkę. Posmaruj rozmąconym jaj i upiecz w temp 180 *C przez 20 min. Zamiast ciasta drożdżowego można w piekarni kupić surowe ciasto chlebowe.

Smacznego życzy Olga Bialkowska z ZST w Lubsku.

 

KAMIEŃ MAŁY

Warsztaty kulinarne w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Kamieniu Małym odbyły się 10 kwietnia. Uczestników warsztatów powitał dyrektor Ryszard Nowicki, który poinformował o osiągnięciach szkoły oraz o planowanych zmianach w systemie kształcenia i oceniania uczniów. W degustacji potraw przygotowanych przez uczniów I klasy Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych pod kierunkiem Wioletty Czerwińskiej, uczestniczyli: Czesława Bocheńska – Przewodnicząca KGW w Kamieniu Małym, Maria Drewniak – sołtys Kamienia Małego oraz Henryk Piekarski – Rektor Wyższej Szkoły Zawodowej w Kostrzynie n/Odrą. Komisja nagrodziła i do dalszego etapu konkursu wybrała: roladkę wieprzową z nadzieniem z kapusty, filet drobiowy faszerowany suszonymi pomidorami i naleśniki ze szpinakiem.

E.R.

LIPKI WIELKIE

W dniu 16 kwietnia swe zdolności kulinarne w zorganizowanych warsztatach zaprezentowali uczniowie Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Lipkach Wielkich. Potrawy do konkursu przygotowywali uczniowie z I i II klasy Zasadniczej Szkoły Zawodowej, specjalność kucharz,  pod okiem nauczycieli-wychowawców: Honoraty Brzytwa, Stanisławy Dymidziuk, Moniki Siwińskiej i Kamili Cierach. W degustacji, oprócz komisji oceniającej, udział wzięli również uczniowie i grono pedagogiczne. Podano: roladki wieprzowe ze schabu z nadzieniem warzywnym z Lipek Wielkich, pierś z kurczaka w cieście francuskim z pieczarkami, kotleciki z dorsza z surówką z marchewki i ananasa, naleśniki z nadzieniem szpinakowym i pierogi z nadzieniem szpinakowym. Wszystkie potrawy były smaczne, pyszne i elegancko podane.

Do dalszego etapu komisja wybrała po jednej potrawie z każdej z trzech kategorii: roladki wieprzowe ze schabu z nadzieniem warzywnym, pierś z kurczaka w cieście francuskim z pieczarkami oraz naleśniki z nadzieniem szpinakowym.
Po części oficjalnej warsztatów członkowie komisji w towarzystwie dyrekcji Ośrodka zwiedzili pomieszczenia dydaktyczne, pracownie kucharskie oraz stołówkę przyozdobioną świątecznymi stroikami wykonanymi przez podopiecznych.

E.R.

SULECHÓW

29 kwietnia br. w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Sulechowie uczniowie specjalności technik żywienia i usług gastronomicznych przygotowali różne potrawy w ocenianych przez jury kategoriach. Wśród podanych dań znalazły się między innymi: gołąbki ziemniaczane z grzybami, galaretka z kwaśnego mleka z truskawkami, pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem, placek po krotoszyńsku, kurczak pieczony z cukinią, lubuska kaczka, pierś kurczaka zapiekana w białym winie z grzybami, kaczka pieczona z jabłkami i żurawiną, polędwiczki wieprzowe z białą kiełbasą i żurawinami, wieprzowina nadziewana, wielkanocna zasmażka.

Po skosztowaniu każdej z zaprezentowanych potraw, przedstawiciele ARR, LODR oraz LIR, wytypowali następujące dania z uwzględnieniem kategorii: potrawy jarskie – pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem, potrawy z drobiu – kurczak pieczony z cukinią, potrawy z wieprzowiny – schab na filetowanych jabłkach i gruszkach.

Katarzyna Frąckowiak

IŁOWA ŻAGAŃSKA

 Ostatnim  konkurentem w zmaganiach konkursu „Zdrowe, smaczne, oryginalne nasze dania regionalne” organizowanym przez ARR był  Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Iłowej Żag.  Nad uczniami  kierunku gastronomicznego czuwały nauczyciele – Iwona Kozińska-Bendiuł, Iwona Kasperska oraz Agata Parfinowicz. Jury  podczas degustacji  w dniu 30 kwietnia wybrało następujące  potrawy:  z mięsa drobiowego –  Gęsina po iławsku  faszerowana kaszą z grzybami i żurawiną; z mięsa wieprzowego – Rolada ze śliwką oraz z dań jarskich – ciasto  „Leśny mech”.

Rozstrzygniecie konkursu z nagrodami odbędzie się w dniu 1 czerwca na targach rolniczych w Kalsku.
mp

Zdjęcia z warsztatów:

Digg this!Dodaj do del.icio.us!Stumble this!Dodaj do Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!Dodaj do Yahoo!
  Copyright ©2024 Lubuska Izba Rolnicza, wszystkie prawa zastrzeżone.