Lubuska Izba Rolnicza » Archiwum bloga » KONKURS „NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO”
Główna » Aktualności, Konkursy, olimpiady

KONKURS „NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO”

Autor: Red. dnia 22 maja 2015

DSC_0310Ruszyła XV już edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” .Na szczeblu regionalnym organizatorem jest Urząd Marszałkowski Województwa Lubuskiego. Finał Regionalnego Lubuskiego Konkursu odbędzie się 27 czerwca 2015 r. w Zielonej Górze przy ul. Fabrycznej nr 13 b ( Piwnica Winiarska).

Komisje konkursowe oceniać będą regionalny produkt żywnościowy oraz potrawę regionalną.

I.Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
Podkategorie:
1. Produkty i przetwory mięsne
2. Produkty i przetwory z ryb
3. Produkty mleczne
4. Miody

II.Produkty regionalne pochodzenia roślinnego
Podkategorie:
1. Przetwory owocowe
2. Przetwory warzywne
3. Produkty zbożowe
4. Wyroby cukiernicze

III.Napoje regionalne
Podkategorie:
1. Napoje bezalkoholowe
2. Napoje alkoholowe

IV.Inne produkty regionalne w szczególności łączone produkty roślinne ze zwierzęcymi (np. farsze).

Żywnościowe produkty regionalne to surowce lub wyroby, które mogą być przeznaczone do bezpośredniego spożycia lub sporządzenia potraw. Produkty te muszą być związane z określonym obszarem geograficznym, z którego pochodzą. Powinny być wytwarzane w małej skali, tradycyjnymi metodami, wywodzić się z tradycji i kultywowanych w danym regionie zwyczajów.
Regionalne Potrawy – kategoria ta w tym konkursie ma na celu identyfikację oraz określenie miejsc wytwarzania poszczególnych potraw np. w firmach gastronomicznych lub w gospodarstwach agroturystycznych.

Wypełnione karty zgłoszeń na regionalny produkt żywnościowy lub potrawę należy przesłać na adres Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubuskiego, Departament Rolnictwa, Środowiska i Rozwoju Wsi, ul. Podgórna 7, 65 – 057 Zielona Góra do dnia 17 czerwca 2015 r.

Bliższych informacji na temat konkursu udziela Piotra Czura nr tel. (68) 456 52 72 (Departament Rolnictwa, Środowiska i Rozwoju Wsi). Laureaci regionalnej edycji konkursu otrzymają nagrody ufundowane przez Marszałka Województwa Lubuskiego oraz Dyrektora Oddziału Terenowego Agencji Rynku Rolnego w Gorzowie Wlkp. Przedstawiciele Komisji Konkursowych dokonają dodatkowych nominacji nagrodzonych produktów i potraw regionalnych do nagrody honorowej „Perła 2015”.

W załączeniu znajdują się formularze zgłoszeniowe oraz regulamin konkursu.

regulamin konkursu (gastronomia), regulamin konkursu (produkt), zgłoszenie potrawy, zgłoszenie produktu

Digg this!Dodaj do del.icio.us!Stumble this!Dodaj do Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!Dodaj do Yahoo!
  Copyright ©2024 Lubuska Izba Rolnicza, wszystkie prawa zastrzeżone.