Lubuska Izba Rolnicza » Archiwum bloga » LUBUSKIE „PERŁY” TARGÓW POZNAŃSKICH
Główna » Aktualności, Stanowiska i komunikaty

LUBUSKIE „PERŁY” TARGÓW POZNAŃSKICH

Autor: Red. dnia 1 października 2015

Podczas wrześniowych Międzynarodowych Targów Poznańskich co roku przyznawane są nagrody Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki regionów”. Konkurs promuje żywność tradycyjną i regionalną, przyznając statuetki „Perły”. Do województwa lubuskiego powędrowały aż cztery takie nagrody:

1. Wojnowski leszcz i sandacz na kwaśno – PPH „Fisch-Net” Małgorzata i Grzegorz Koza,

2. Miód akacjowy – Rodzinna Pasieka Ignacy Żegleń,

3. Naturalnie mętny sok tłoczony – Gospodarstwo rolne Jolanta i Marek Szronowie,

4. Miód pitny Trójniak Pański – Lubuska Pętla Kulturalna, Adam Mocny.

Perła dla żegleniaW XV edycji konkursu na najlepszą regionalną potrawę nominowanych zostało 12 potraw z 12 regionów. Jury wyróżniło „Perłą” 10 z nich. W tej kategorii również nagroda powędrowała do Lubuskiego. „Perłę” za pierś gęsią macerowaną w białym winie zapiekaną w liściach winnych z jabłkiem imbirowym otrzymali Kinga i Robert Koziarscy z Winnicy „Kinga”.

więcej na www.lubuskie.pl

Digg this!Dodaj do del.icio.us!Stumble this!Dodaj do Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!Dodaj do Yahoo!
  Copyright ©2024 Lubuska Izba Rolnicza, wszystkie prawa zastrzeżone.