Lubuska Izba Rolnicza » Archiwum bloga » ZDROWE, SMACZNE, ORYGINALNE NASZE DANIA REGIONALNE
Główna » Aktualności, Konkursy, olimpiady

ZDROWE, SMACZNE, ORYGINALNE NASZE DANIA REGIONALNE

Autor: Red. dnia 7 grudnia 2016

W tym roku już po raz siódmy Oddział Terenowy Agencji Rynku Rolnego w Gorzowie Wlkp. zorganizował warsztaty kulinarne pn. „Zdrowe, smaczne, oryginalne nasze dania regionalne”.

Celem konkursu jest upowszechnianie zdrowych nawyków w odżywianiu wśród młodzieży poprzez wytwarzanie żywności metodą tradycyjną oraz promocja wyrobów regionalnych i tradycyjnych naszego województwa.

Uczestnikami konkursu było sześć ponadgimnazjalnych szkół województwa lubuskiego. Uczniowie przygotowywali potrawy w trzech kategoriach: potrawy z wieprzowiny, drobiu oraz jarskie, promujące zdrowy styl odżywiania.

Dziękujemy Agencji Rynku Rolnego za zaproszenie Lubuskiej Izby Rolniczej do prac komisji oceniającej potrawy. Wybór był bardzo trudny. Ocenie podlegały walory smakowe, sposób podania oraz związek dania z regionem. Pomysłowość i talent kulinarny uczniów często zaskakiwał jury.

17 listopada Komisja oceniała potrawy przygotowane przez Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych w Sulęcinie.
Wśród nich znalazły się:
– kolorowa papryka, pieczarki, ser mozzarella, ciasto francuskie
– kasza gryczana, groszek zielony, jaja przepiórcze, puder z orzechów włoskich
– pierogi, grzyby, kasza pęczak, kapusta kwaszona
– koktajl witaminowy: jarmuż, szpinak, jabłko, banan, pomarańcza
– filet z kurczaka, szpinak z serem feta, ciasto francuskie
– wątróbka drobiowa, mus z gruszki, sos malinowy
– filet z kaczki, fodant z ziemniaka, jabłko pieczone z cynamonem
– polędwica wieprzowa, puree z dyni, pieczona pietruszka, chipsy z jarmużu
– polędwiczki wieprzowe, szpinak, carpaccio z karmelizowanego buraka, żurawina
– policzki wieprzowe, kasza gryczana, chipsy z jabłek, puree ziemniaczane, pietruszka pieczona, bób.

21 listopada Komisja oceniała potrawy przygotowane Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Zesłańców Sybiru w Bobowicku. Wśród nich znalazły się:
– kotlety ziemniaczane w sosie śmietanowym z nutą rozmarynu
– rolada marchewkowa z sosem twarogowym
– delikatny mus a buraków
– pierogi z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami
– racuszki z twarogiem i borówkami
– orzechowe trufle z kaszy jaglanej
– naleśnikowe sakwy nadziewane jabłkami z sosem truskawkowym
– rozgrzewająca zupa porowo-serowa z gruszką
– ryż brązowy z grillowanymi warzywami
– pasztet z mięsa drobiowo-wołowego z żurawiną
– pieczone kotleciki z indyka z kaszą
– kaczka na risotto z zielonej soczewicy i brokułami
– pierś z kaczki z bezą i kiełkami z rzodkiewki
– sakiewki z kurczaka z kaszą kuskus i suszonymi pomidorami
– kaczka faszerowana z kaszą gryczaną z warzywami i wątróbką
– pieczone kotleciki z indyka
– piersi z kaczki z czerwoną kapustą i żurawiną
– udka kacze nadziewane szpinakiem i twarogiem, carpaccio z buraka czerwonego
– kurczak w boczku z sosem porzeczkowym.

Kolejną szkołą, którą odwiedziła Komisja konkursowa był Powiatowy Zespół Szkół Technicznych i Zawodowych w Świebodzinie. W dniu 22 listopada uczniowie przygotowali do oceny:
– zrazy wieprzowe
-ziemniaki nadziewane mięsem mielonym
– polędwica w cieście francuskim
– wieprzowina z warzywami
– placek z lubuskiego a la węgierski
– koszyk z ciasta francuskiego z mięsem mielonym, pieczarkami i ryżem podawany z sosami
– polędwiczki wieprzowe w sosie orzechowo-musztardowym
– polędwica w sosie myśliwskim
– polędwica w sosie pomarańczowo-imbirowym
– rolada z indyka z sosem z papryki jalapeno
– kostki drobiowe z sosem z czarnej porzeczki
– filet z kurczaka nadziewany serkiem topionym pod pierzynką z pieczarek, ziemniaki pieczone
– kurczak z sezamem i piwnymi racuszkami z sosami
– rolada z kurczaka
– kurczak nadziewany papryką
– roladki z kurczaka z sosem serowym, szpinakiem i serem feta
– pierś z kurczaka w panierce serowej z sosem pesto
– zapiekane naleśniki ze szpinakiem, serem feta i kurczakiem
– pizza jarska
– pierogi świebodzińskie a la indiańskie
– kotleciki z kaszy jaglanej
– pieczone bataty nadziewane fasolą i selerem naciowym
– panierowane camembert z migdałami i pistacjami

23 listopada 2016 r. warsztaty kulinarne odbyły się w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Kamieniu Małym. Komisja oceniała potrawy:
– polędwiczka wieprzowa w sosie pomarańczowym z ziemniakami duchesse
– kotlety dyniowe z kaszą jaglaną i szpinakiem z sosem pieczarkowym
– pierś z gęsi w jabłkach i żurawinie z placuszkami ziemniaczanymi i zasmażanymi buraczkami
– kaczka pieczona faszerowana jabłkami z cynamonem z puree z buraków z imbirem w konfiturze z czerwonej cebuli
– polędwiczki wieprzowe w sosie miodowo-musztardowym

30 listopada Komisja konkursowa próbowała potrawy przygotowane przez uczniów Zespołu Szkół Zawodowych w Sulechowie. Wśród nich znalazły się:
– tort marchewkowy
– tarta buraczana
– ser grillowany z warzywami
– udka pieczone z jabłkami
– pierś kurczaka z owocową salsą
– pierś z gęsi ze śliwkami i żurawiną
– smażony ryż z wieprzowiną
– polędwiczki wieprzowe z warzywami
– zrazy z szynki w sosie musztardowym

Ostatnią szkołą, którą odwiedziła komisja był Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Henrykowie. W dniu 1 grudnia uczniowie do degustacji przygotowali:
– kotleciki z kaszy gryczanej
– zielone naleśniki
– wieprzowe zrazy z jajem
– rolada z kurczaka
– pierogi z gęsiną|
– polędwiczki po henrykowsku
– wieprzowe zrazy z jajem
– rolada z boczku z farszem

Wszystkie dania były bardzo smaczne. Komisja po burzliwych naradach wybrała potrawy, które autorzy przygotują podczas wielkiego finału. Każdą szkołę będą reprezentowały trzy potrawy, po jednej w każdej kategorii. A finał już wkrótce, bo 15 grudnia w Zespole Szkół Licealnych i Zawodowych w Sulęcinie. Sądząc po talencie i zaangażowaniu się uczniów oraz opiekunów będzie to na pewno niesamowita rywalizacja, a jest o co walczyć bo nagrody w konkursie są bardzo ciekawe.

A.S.

Digg this!Dodaj do del.icio.us!Stumble this!Dodaj do Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!Dodaj do Yahoo!
  Copyright ©2024 Lubuska Izba Rolnicza, wszystkie prawa zastrzeżone.