Lubuska Izba Rolnicza » Archiwum bloga » III GMINNY KONKURS „NASZE KULINARNE KORZENIE”
Główna » Aktualności, Wyróżnione

III GMINNY KONKURS „NASZE KULINARNE KORZENIE”

Autor: Red. dnia 7 kwietnia 2017

„Nasze kulinarne korzenie” to nazwa konkursu kulinarnego organizowanego cyklicznie przez Gminną Bibliotekę Powiatową w Zwierzynie oraz Strzelecko – Drezdenecką Powiatową Radę Lubuskiej Izby Rolniczej. Partnerami, którzy wspomogli to wydarzenie była:  Lubuska Izba Rolnicza, Agencja Rynku Rolnego Oddział Terenowy w Gorzowie Wlkp, Gmina Zwierzyn, Starostwo Powiatu Strzelecko-Drezdeneckiego oraz Spółdzielnia Kółek Rolniczych.

Gmina Zwierzyn dzięki swemu położeniu jest dość specyficzna. Spotykają się tutaj i mieszają tradycje kulinarne całej Polski. Możemy tu odnaleźć wpływy wielkopolskie, kresowe, częstochowskie czy kieleckie. Ta różnorodność to wielki skarb, z którego warto czerpać. Już poprzednie edycje konkursu pokazały, że nawet zwykłe, wszystkim znane pierogi mogą zaskoczyć smakiem i recepturą. W tym roku nie mogło być inaczej.

Tematem III Gminnego Konkursu „Nasze Kulinarne Korzenie” były potrawy postne. Temat z pozoru łatwy, ale wymagający od uczestników zarówno pomysłowości jak i kreatywności, aby proste potrawy zaprezentować w atrakcyjnej formie. Wszak wszystkim widomo, że je się również oczami, a jury oceniało nie tylko smak, ale również sposób podania, zgodność z tematem i sposób prezentacji potrawy. 18 marca w GBP w Zwierzynie, podczas „Dnia Kobiet w Bibliotece” mogliśmy podziwiać i ocenić kulinarne umiejętności siedmiu drużyn. Do konkursu przystąpiło pięć sołectw: Błotno, Brzezinka, Górki Noteckie, Sarbiewo, Zwierzyn I oraz Koło Gospodyń Wiejskich Górecko i Koło Gospodyń Wiejskich Pełczanki.

Uczestnicy przygotowali: postny barszcz czosnkowy, pieczone ziemniaki ze śledziem i twarogiem, śledzie w śmietanie, zupę rybną, rybę zapiekaną pod pierzynką, faszerowanego szczupaka oraz zupę grzybową z plackiem ziemniaczanym. Wszystko było pyszne i kusiło zapachem i wyglądem. Nic, więc dziwnego, że zarówno jury jak i publiczność miała trudne zadanie, aby z tych wszystkich smakołyków wybrać ten jeden. Jednak konkurs rządzi się swymi prawami. Jury w składzie: Pani Anna Słowik – Dyrektor Biura Lubuskiej Izby Rolniczej w Zielonej Górze, Pani Renata Jurkowska – przedstawicielka Agencji Rynku Rolnego w Gorzowie Wlkp., Pani Janina Antoszewska – Przewodnicząca Klubu Seniora w Zwierzynie, Pan Bogusław Kierus – Wicestarosta Powiatu Strzelecko-Drezdeneckiego oraz Pan Błażej Szczepanik – Delegat do Krajowej Rady Izb Rolniczych przyznało pierwsze miejsce KGW Pełczanki za postną zupę grzybową. Drugie miejsce zdobył faszerowany szczupak przygotowany przez KGW Górecko na trzecim miejscu uplasowało się sołectwo Brzezinka z pieczonymi ziemniaki z twarogiem i śledziem. Licznie zebranej publiczności najbardziej przypadła do gustu zapiekana ryba pod pierzynką przygotowana przez sołectwo Zwierzyn I.

Po części konkursowej, przyszedł czas na cześć artystyczną. W pierwszej kolejności wystąpił pan Rafał Kwiatkowski z Kwiaciarni Kwiatek ze Strzelec Krajeńskich z pokazem florystycznym, podczas którego mogliśmy dowiedzieć się nie tylko jak układać kwiaty, ale również jak o nie dbać, aby jak najdłużej cieszyły nasze oczy. Po przerwie na kawę i ciasto przyszedł czas na występy artystyczne. Zgromadzona publiczność wysłuchała koncertu w wykonaniu Martyny Ambrożuk oraz Jakuba Kruszyny. Całemu wydarzeniu towarzyszył kiermasz ozdób świątecznych. Tu można było zaopatrzyć się w piękną palmę wielkanocną czy ręcznie malowaną pisankę.

Sylwia Markiewicz
Dyrektor Gminnej Biblioteki Powiatowej w Zwierzynie

Digg this!Dodaj do del.icio.us!Stumble this!Dodaj do Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!Dodaj do Yahoo!
  Copyright ©2024 Lubuska Izba Rolnicza, wszystkie prawa zastrzeżone.