Lubuska Izba Rolnicza » Archiwum bloga » PIKNIK WIEPRZOWY WIELKOPOLSKO-LUBUSKI 2018
Główna » Aktualności, Wyróżnione

PIKNIK WIEPRZOWY WIELKOPOLSKO-LUBUSKI 2018

Autor: Red. dnia 19 października 2018

W październikowy piątek – 12.10.2018r. – Lubuska Izba Rolnicza na zlecenie Krajowej Rady Izb Rolniczych z siedzibą w Warszawie, zorganizowała Piknik Wieprzowy Wielkopolsko-Lubuski.

Piękna polska jesień sprzyjała zorganizowanej w Nowej Soli imprezie plenerowej. Piknik Wieprzowy Wielkopolsko-Lubuski, sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego, otworzył Prezes LIR Stanisław Myśliwiec.

Na odpowiednio oznaczonych stoiskach Pikniku Wieprzowego Wielkopolsko-Lubuskiego, można było spróbować wielu rodzajów wędlin i kiełbas wieprzowych, pieczeni, rolad i zrazów mięsnych oraz golonki na kapuście, szaszłyków mięsno-warzywnych, polędwiczek w sosie grzybowym, pasztetu z wieprzowiny.

W strefie dla dzieci najmłodsi mieli okazję popisać się zdolnościami plastycznymi wykonując kolorowanki o wiejskiej tematyce. Dla nieco starszych dzieci przygotowano m.in. konkursy: zgaduj–zgadula, droga do chlewika oraz zabawy w grupach. Każde dziecko miało okazję wziąć udział w wybranej konkurencji i otrzymać nagrodę przygotowaną specjalnie na okoliczność przeprowadzenia konkursów dla dzieci i młodzieży, a sfinansowane z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego. Dużo emocji budziły konkursy przy wykorzystaniu alkogogli i narkogogli. Na wstępie przeprowadzono krótką pogadankę i wpleciono element gogli w konkursy, co stanowiło połączenie przyjemnych konkursów z pożytecznym aspektem nauki.

Atrakcji nie zabrakło również dla dorosłych, którzy mieli okazję wykazać się, m. in. wiedzą z zakresu znajomości wartości odżywczych dobrej jakości mięsa wieprzowego czy też umiejętnością ubijania balonowego schabowego. Przewidziano tu nagrody w postaci małego AGD.

Zarówno hostessy, jak i osoby obsługujące stoiska, informowały o zaletach mięsa wieprzowego i potrzebie uwzględniania go w codziennej zbilansowanej diecie. Poza bezpośrednim przekazaniem informacji nt. walorów spożycia mięsa wieprzowego, odwiedzający stoiska Pikniku otrzymywali wydaną na tę okoliczność książeczkę. Każdy miał również okazję obejrzeć stosowną prezentację.

Dla umilenia chwil degustacji, poza częścią konkursów dla dzieci i młodzieży oraz dorosłych, przygotowano oprawę muzyczno-artystyczną. Podczas Pikniku oprawę muzyczno – artystyczną zapewnili: Zespół Aquarius oraz Wierzbniczanki.

Pozytywny odzew uczestników degustacji oraz uśmiechnięte miny zadowolonych dzieci, świadczą o pozytywnej celowości organizowania podobnych inicjatyw.

 K. Frąckowiak

Digg this!Dodaj do del.icio.us!Stumble this!Dodaj do Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!Dodaj do Yahoo!
  Copyright ©2018 Lubuska Izba Rolnicza, wszystkie prawa zastrzeżone.