Lubuska Izba Rolnicza » Archiwum bloga » ZAPRASZAMY NA WARSZTATY
Główna » Aktualności

ZAPRASZAMY NA WARSZTATY

Autor: Red. dnia 27 lipca 2022

qzko plakatLubuskie Centrum Produktu Regionalnego wraz z Twoim Zielonym Targiem zaprasza do udziału w kolejnej odsłonie warsztatów z producentem regionalnym. Tym razem będzie można się więcej dowiedzieć na temat sera typu bundz. A tajniki te zdradzi Marcin Wojnowski z gospodarstwa Qzko. Warsztaty odbędą się na terenie Muzeum Etnograficznego w Ochli w Chacie Chotków.

Już tradycyjnie podczas trwania Twojego Zielonego Targu w każdą ostatnią niedzielę miesiąca zapisani uczestnicy mają możliwość zapoznania się z procesem powstawania produktów za każdym razem z innej branży, promowanej przez jednostkę.

Każdy z organizowanych warsztatów prowadzony jest przez innego producenta. Do tej pory w warsztatach wzięło udział ponad 300 osób! Przypomnijmy, uczestnicy mieli szansę samodzielnie wykonać domowy chleb na zakwasie, ukręcić miód w miodarce, upiec rogale, wykonać ser, kiełbasę, zakwas na żur, poznać tajniki palenia kawy, a nawet wykonać świecę w puszce. Wszystkie informacje, odnośnie wytwarzanego na warsztatach produktu uczestnik otrzymuje w specjalnie wydanej broszurze, dzięki czemu może utrwalić przyswojoną wiedzę.

W najbliższą niedzielę zapisani uczestnicy będą mogli poznać tajniki powstawania „Sera typu bundz podpuszczkowego z ziołami według Qzko”. Czyż nie jest to świetny pomysł na wyśmienite niedzielne śniadanie?

Podczas warsztatów będzie można pozyskać fachową wiedzę na temat serów kozich i krowich jak również na temat mydła powstającego na bazie koziego mleka.

Gospodarstwo Qzko powstało w 2012 roku, zaczynając od hodowli kóz, później dołączyły do stada również krowy. Głównym działaniem Qzko jest jednak produkcja serów według starych, sprawdzonych przepisów. Wiele z nich udało się wpisać na Ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych.
W gospodarstwie można nie tylko spróbować serów, ale również dowiedzieć się jak takie sery są wyrabiane. Qzko prowadzi warsztaty serowarskie na których każdy wykonuje swój serek, oraz warsztaty mydlarskie, ponieważ gospodarstwo zajmuje się także wykonywaniem mydła na bazie koziego mleka. Wszystkie produkty wykonywane są ekologicznie tylko z naturalnych składników.

Przy gospodarstwie – przy serowni prowadzony jest mały sklepik, w którym można zakupić produkty.

 

Zapraszamy serdecznie do udziału w naborze: https://lcpr.pl/warsztaty/.

Udział w warsztatach jest całkowicie bezpłatny! Ilość miejsc ograniczona.

 

 

Najbliższe warsztaty: niedziela – 31 lipca 2022 roku, w godzinach 10:00, 11:30, 13:00 Chata Chotków, Muzeum Etnograficzne w Zielonej Górze – Ochli

Digg this!Dodaj do del.icio.us!Stumble this!Dodaj do Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!Dodaj do Yahoo!
  Copyright ©2024 Lubuska Izba Rolnicza, wszystkie prawa zastrzeżone.