Lubuska Izba Rolnicza » Archiwum bloga » JAK TO Z CHLEBEM BYŁO
Główna » Aktualności, Imprezy rolnicze, Targi rolnicze i dożynki

JAK TO Z CHLEBEM BYŁO

Autor: Red. dnia 28 lipca 2017

W dniu 22 lipca 2017 roku w Białkowie po raz kolejny odbyły się żniwa poleskie „Jak to z chlebem było”. W tej plenerowej, z iście wiejskim klimatem imprezie uczestniczyli również członkowie Lubuskiej Izby Rolniczej: prezes Stanisław Myśliwiec oraz członkowie Zarządu: Alfred Kałużny i Andrzej Kuziemski.

To jedna z nielicznych imprez w województwie lubuskim, podczas której można cofnąć się w czasie i zobaczyć jak niegdyś przebiegały żniwa, spróbować swoich sił przy koszeniu kosą czy żęciu sierpem, przejść boso po ściernisku. Gdy dodatkowo spróbujemy swojskiego jadła: poleskich pierogów, blinów czy podpiwka, to z pewnością, choćby myślami cofniemy się o kilkadziesiąt lat. Podczas pokazu procesu „powstawania chleba”, czyli: koszenia, wiązania i ustawiania snopów, młócenia cepem, mielenia ziarna, wreszcie wyrabiania ciasta chlebowego i pieczenia, niejeden z uczestników nabrał dużego szacunku do wykonywanej niegdyś pracy i tak jak kiedyś – tak dziś – spożywanego codziennie chleba.

W pięknych kolorowych strojach imprezę uświetniały występy zespołów ludowych: Wiesiołuchy z Berezy (Białoruś), Kapela Słowińskich z Krakowa oraz wystawa zdjęć współczesnego Polesia autorstwa Pawła Kunickiego z Pińska. Dodatkowo podczas trwania festynu można było wziąć udział w konferencji popularno-naukowej pn:”Chroniąc pamięć” oraz zwiedzić izbę pamięci.

A. Jędrzejko

Digg this!Dodaj do del.icio.us!Stumble this!Dodaj do Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!Dodaj do Yahoo!
  Copyright ©2024 Lubuska Izba Rolnicza, wszystkie prawa zastrzeżone.