Lubuska Izba Rolnicza » Archiwum bloga » KONKURS „NASZE KULINARNE KORZENIE”
Główna » Aktualności

KONKURS „NASZE KULINARNE KORZENIE”

Autor: Red. dnia 30 kwietnia 2018

W dniu 17 marca 2018r. w Bibliotece w Zwierzynie odbyła się IV edycja Gminnego Konkursu „Nasze Kulinarne Korzenie”, organizowanego przez Strzelecko-Drezdenecką Radę Powiatową Lubuskiej Izby Rolniczej oraz Gminną Bibliotekę Publiczną w Zwierzynie.

Konkurs organizowany jest w okolicach Świąt Wielkanocnych. Skierowany jest do sołectw i Kół Gospodyń Wiejskich z terenu Gminy Zwierzyn. Na Konkurs została zaproszona Lubuska Izba Rolnicza, którą reprezentowali: Joanna Grabia oraz Eugeniusz Rudkiewicz.
Jego głównym celem jest kultywo-wanie i poszerzanie wiedzy na temat przepisów kulinarnych naszych przodków z użyciem lokalnych produktów, promowanie zdrowego stylu życia oraz społecznej aktywności mieszkańców.

Tematem przewodnim Konkursu był ziemniak. Ziemniaki – w zależności od regionu Polski mówi się na nie barabole, bulby, grule, pyry, zimnioki. Mogą być z wody, pieczone lub w mundurkach. Na polskich stołach gościły od zawsze, czasem grając pierwsze skrzypce lub jako dodatek do innych dań. Jedno jest pewne, trudno wyobrazić sobie naszą kuchnię bez nich, bez ziemniaków. Dlatego właśnie ziemniak został „królem” czwartej edycji Konkursu.

17 marca Biblioteka w Zwierzynie wypełniła się nie tylko ludźmi, ale również wiele obiecującymi zapachami. W tym roku 7 drużyn z Gminy Zwierzyn zaprezentowało swoje kulinarne umiejętności z ziemniakiem w roli głównej. Jeden bohater wiele odsłon.

Sołectwo Brzezinka przygotowało krokiety ziemniaczane z nadzieniem pieczarkowym. Koło Gospodyń z Górecka przygotowało zrazy wieprzowe z kluskami śląskimi. Sołectwo Zwierzyn I – Sierosławice zaprezentowało sałatkę ziemniaczaną. Koło Gospodyń Wiejskich „Pełczanki” przygotowało pieróg ziemniaczany z kaszą gryczaną i boczkiem. Sołectwo Górki Noteckie serwowało tort ziemniaczany, zaś reprezentantki sołectwa Sarbiewo przygotowały kartacze z cebulką i boczkiem, a panie z Sołectwa Rzekcin – Zagaje gołąbki ziemniaczane z boczkiem i sosem z leśnych grzybów.

Potrawy oceniało jury w składzie: Joanna Grabia, Eugeniusz Rudkiewicz, Ligia Kowalczyk – Piątek, Bogusław Kierus, Tomasz Marć oraz publiczność zgromadzona w bibliotece.

Po konkursowej prezentacji oraz degustacji potraw jury przyznało następujące nagrody: miejsce pierwsze zdobyło Sołectwo Brzezinka, miejsce drugie Sołectwo Rzekcin-Zagaje, miejsce trzecie Sołectwo Sarbiewo. Publiczności najbardziej smakowały ziemniaczane gołąbki przygotowane przez Sołectwo Rzekcin-Zagaje i to one zdobyły nagrodę publiczności.

Kolejnym punktem sobotniej imprezy był koncert muzyki filmowej w wykonaniu pani Anety Rajewskiej – skrzypce i Piotra Krasnowskiego – fortepian. Oprócz kulinarnych umiejętności mieszkańcy Gminy Zwierzyn mogli zaprezentować swoje artystyczne umiejętności podczas świątecznego kiermaszu rękodzieła. Wśród wszystkich uczestników sobotniego wydarzenia zostały rozlosowane drobne upominki.
Jak co roku impreza ta nie odbyłaby się bez darczyńców, którzy wsparli ją rzeczowo lub finansowo. Do tego zacnego grona należą: Lubuska Izba Rolnicza w Zielonej Górze, Spółdzielnia Kółek Rolniczych w Strzelcach Kraj., Starostwo Powiatu Strzelecko-Drezdeneckiego, Rada Sołecka Zwierzyn I – Sierosławice, ZPU Sprzedaż i Transport Kruszyw – pan Jerzy Koszyk, pan Mirosław Gniewczyński – przewodniczący RG Zwierzyn.

Organizatorzy wszystkim bardzo dziękują za wszelką pomoc przy organizacji tegorocznej edycji konkursu i zapraszają do udziału w kolejnym.

Redakcja

Digg this!Dodaj do del.icio.us!Stumble this!Dodaj do Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!Dodaj do Yahoo!
  Copyright ©2024 Lubuska Izba Rolnicza, wszystkie prawa zastrzeżone.