Lubuska Izba Rolnicza » Archiwum bloga » KRIR WNOSI O WSZCZĘCIE KONTROLI SYSTEMÓW JAKOŚCI ŻYWNOŚCI
Główna » Aktualności, Wyróżnione

KRIR WNOSI O WSZCZĘCIE KONTROLI SYSTEMÓW JAKOŚCI ŻYWNOŚCI

Autor: Red. dnia 28 lutego 2020

Zarząd Krajowej Rady Izb Rolniczych, realizując wniosek z III Posiedzenia Krajowej Rady Izb Rolniczych VI Kadencji, które odbyło się 31 stycznia 2020 roku, wystąpił do Prezesa Najwyższej Izby Kontroli (pismo z dnia 21 lutego 2020 r.) o wszczęcie kontroli w Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych i systemów jakości żywności oraz nadzoru nad tymi systemami w Polsce.

W ostatnich miesiącach odnotowano wiele przypadków wprowadzania do obrotu produktów porażonych mykotoksynami. Przykładem mogą być doniesienia o wykryciu mykotoksyn w kaszy gryczanej i kaszy jaglanej sprzedawanej w sieciach handlowych.

Tylko w styczniu 2020 r. pojawiły się dwa niepokojące zdarzenia: sieć Selgros Cash&Carry wycofała dwie serie kaszy gryczanej ze sprzedaży, po tym jak w badaniach laboratoryjnych stwierdzono przekroczenie dopuszczalnego poziomu ochratoksyny A, również sieć Biedronka wycofała kaszę jaglaną firmy Sawex i prosiła klientów o zwrot trzech partii kaszy jaglanej Plony Natury.

Uważamy, że niedopuszczalne jest, że pomimo wielu funkcjonujących instytucji i systemów kontroli jakości, wprowadzana jest do obrotu handlowego żywność, która jest zagrożeniem zdrowia i życia konsumentów, co w konsekwencji uderza w producentów rolnych.

Źródło: KRIR

Digg this!Dodaj do del.icio.us!Stumble this!Dodaj do Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!Dodaj do Yahoo!
  Copyright ©2024 Lubuska Izba Rolnicza, wszystkie prawa zastrzeżone.