Główna » Aktualności, Konkursy, olimpiady, Wyróżnione

KONKURS KULINARNY DLA SZKÓŁ PODSUMOWANY

Autor: Red. dnia 16 grudnia 2016

15 grudnia br. w Zespole Szkół Licealnych i Zawodowych w Sulęcinie odbył się finał konkursu kulinarnego “Zdrowe, smaczne, oryginalne nasze dania regionalne”. Spotkanie otworzył oraz poprowadził dyrektor ARR w Gorzowie Wlkp. Karol Zieleński. Po przywitaniu zaproszonych gości i młodych kucharzy, Łukasz Konik – Główny Szef Kuchni we wszystkich obiektach hotelowo-restauracyjnych oraz placówkach rehabilitacyjnych należących do Uzdrowiska Konstancin-Zdrój S.A.  zaprezentował pokaz kuchni molekularnej. W parę chwil przyrządził dla zgromadzonych na sali lody, schłodził napoje, przygotował bitą śmietanę jak również udowodnił, że w niskich temperaturach również można przyrządzić smakowite dania.

Następnie o Lubuskim Ośrodku Innowacji i Wdrożeń Agrotechnicznych Sp. z o.o. w Kalsku opowiedziała Justyna Korycka. W tym czasie uczestnicy konkursu przyszykowali swoje dania.

Komisja w składzie: Łukasz Konik – przewodniczący szef kuchni  Uzdrowiska Konstancin Zdrój S.A., Karolina Dziewulska Siwek- rzecznik prasowy ARR Warszawa oraz Barbara Piotrowska – wicedyrektor Zespołu Szkół Gastronomicznych w Gorzowie Wlkp. oceniła 18 potraw przygotowanych przez uczniów szkół w trzech kategoriach. A oto laureaci:

DANIA Z WIEPRZOWINY:

I – Magdalena Steczyszyn –polędwiczki w sosie śliwkowym -ZS CKR Bobowicko

II – Filip Kaczorowski –polędwiczki w sosie pomarańczowym z ziemniakami duchessę –ZSLiZ Sulęcin

III – Katarzyna Miksza – zrazy wieprzowe – PZSTiZ w Świebodzinie

DANIA Z DROBIU:

I – Karol Stępień – Kąski kurczaka z sosem porzeczkowym – ZS CKR Bobowicko

II- Karolina Dziechciarz –pierogi z gęsiny – ZS CKR Henryków

III – Miłosz Olechnowicz – Filet z kaczki / fundant z ziemniaka/jabłko pieczone z cynamonem/ puree z czerwonej kapusty – ZSLiZ Sulęcin

DANIA JARSKIE:

I – Dominika Kawa – pierogi indiańskie na lubuską nutę- PZSTiZ w Świebodzinie

II – Aneta Hanebauer –kolorowa papryka ,pieczarki, ser mozzarella w cieście francuskim – ZSLiZ Sulęcin

III – Natalia Snarska buraki w cieście kruchym – CKZiU Sulechów

Lubuska Izba Rolnicza ufundowała nagrody wyróżnienia, które otrzymali kucharze przygotowujący potrawy z wieprzowiny. Wśród nich znaleźli się:

Adrian Muszyński – wieprzowe zrazy z jajem – ZS CKR Henryków

Remigiusz Ziomek –  zrazy nadziewane kapustą kiszoną w sosie miodowo musztardowym – CKZiU Sulechów

Roksana Kudrelek  – polędwiczka wieprzowa w sosie pomarańczowym – ZSLiZ Sulęcin

Serdecznie gratulujemy wszystkim i życzymy dalszych sukcesów kulinarnych.

A.Słowik

 

 

Digg this!Stumble this!Dodaj do Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!
  Copyright ©2024 Lubuska Izba Rolnicza, wszystkie prawa zastrzeżone.