KONKURS KULINARNY DLA SZKÓŁ PODSUMOWANY
15 grudnia br. w Zespole Szkół Licealnych i Zawodowych w Sulęcinie odbył się finał konkursu kulinarnego “Zdrowe, smaczne, oryginalne nasze dania regionalne”. Spotkanie otworzył oraz poprowadził dyrektor ARR w Gorzowie Wlkp. Karol Zieleński. Po przywitaniu zaproszonych gości i młodych kucharzy, Łukasz Konik – Główny Szef Kuchni we wszystkich obiektach hotelowo-restauracyjnych oraz placówkach rehabilitacyjnych należących do Uzdrowiska Konstancin-Zdrój S.A. zaprezentował pokaz kuchni molekularnej. W parę chwil przyrządził dla zgromadzonych na sali lody, schłodził napoje, przygotował bitą śmietanę jak również udowodnił, że w niskich temperaturach również można przyrządzić smakowite dania.
Następnie o Lubuskim Ośrodku Innowacji i Wdrożeń Agrotechnicznych Sp. z o.o. w Kalsku opowiedziała Justyna Korycka. W tym czasie uczestnicy konkursu przyszykowali swoje dania.
Komisja w składzie: Łukasz Konik – przewodniczący szef kuchni Uzdrowiska Konstancin Zdrój S.A., Karolina Dziewulska Siwek- rzecznik prasowy ARR Warszawa oraz Barbara Piotrowska – wicedyrektor Zespołu Szkół Gastronomicznych w Gorzowie Wlkp. oceniła 18 potraw przygotowanych przez uczniów szkół w trzech kategoriach. A oto laureaci:
DANIA Z WIEPRZOWINY:
I – Magdalena Steczyszyn –polędwiczki w sosie śliwkowym -ZS CKR Bobowicko
II – Filip Kaczorowski –polędwiczki w sosie pomarańczowym z ziemniakami duchessę –ZSLiZ Sulęcin
III – Katarzyna Miksza – zrazy wieprzowe – PZSTiZ w Świebodzinie
DANIA Z DROBIU:
I – Karol Stępień – Kąski kurczaka z sosem porzeczkowym – ZS CKR Bobowicko
II- Karolina Dziechciarz –pierogi z gęsiny – ZS CKR Henryków
III – Miłosz Olechnowicz – Filet z kaczki / fundant z ziemniaka/jabłko pieczone z cynamonem/ puree z czerwonej kapusty – ZSLiZ Sulęcin
DANIA JARSKIE:
I – Dominika Kawa – pierogi indiańskie na lubuską nutę- PZSTiZ w Świebodzinie
II – Aneta Hanebauer –kolorowa papryka ,pieczarki, ser mozzarella w cieście francuskim – ZSLiZ Sulęcin
III – Natalia Snarska buraki w cieście kruchym – CKZiU Sulechów
Lubuska Izba Rolnicza ufundowała nagrody wyróżnienia, które otrzymali kucharze przygotowujący potrawy z wieprzowiny. Wśród nich znaleźli się:
Adrian Muszyński – wieprzowe zrazy z jajem – ZS CKR Henryków
Remigiusz Ziomek – zrazy nadziewane kapustą kiszoną w sosie miodowo musztardowym – CKZiU Sulechów
Roksana Kudrelek – polędwiczka wieprzowa w sosie pomarańczowym – ZSLiZ Sulęcin
Serdecznie gratulujemy wszystkim i życzymy dalszych sukcesów kulinarnych.
A.Słowik