INFORMACJA LUBUSKIEGO WOJEWÓDZKIEGO INSPEKTORA SANITARNEGO
Lubuski Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny w Gorzowie Wlkp. przypomina o konieczności rejestracji gospodarstw rolnych zajmujących się produkcją pierwotną.
Niespełnienie tego obowiązku przez podmioty działające na rynku spożywczym i prowadzące produkcję pierwotną skutkuje karami pieniężnymi. Obowiązek ten wynika
z art. 61, art. 63 ust. 3 oraz art. 64 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r.
o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2010r. nr136
poz 914 ze zm.).
Ponadto w ostatnim czasie odnotowano znaczny wzrost powiadomień zgłaszanych do systemu RASFF ( System Wczesnego Ostrzegania
o Niebezpiecznej Żywności i Paszach), w związku z zakażeniami owoców pochodzącymi z Polski patogennymi wirusami przenoszonymi przez żywność. Dlatego apelujemy o zapewnienie bezpieczeństwa mikrobiologicznego żywności na etapie produkcji pierwotnej, będące obowiązkiem producenta. Jednocześnie przypominamy, że organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą nadzór nad wytwarzaniem bezpiecznych produktów tej produkcji.