Lubuska Izba Rolnicza » Archiwum bloga » ZASADY BEZPIECZEŃSTWA PODCZAS UPAŁÓW
Główna » Aktualności

ZASADY BEZPIECZEŃSTWA PODCZAS UPAŁÓW

Autor: Red. dnia 11 czerwca 2014

Podczas upałów, gdy temperatura powietrza osiąga 30°C  i więcej, nasila się ryzyko udaru cieplnego i przegrzania organizmu. W tym czasie należy otoczyć szczególną troską dzieci, osoby starsze i chore. Stosowanie poniższych zasad pozwoli uniknąć udaru cieplnego lub przegrzania organizmu.

PRZYSTOSOWANIE DOMU LUB MIESZKANIA

·         utrzymywanie temperatury powietrza w pomieszczeniach do 32°C w dzień i do 24°C w nocy;
·         odsłanianie i otwieranie okien w nocy i wcześnie rano, gdy na zewnątrz temperatura powietrza jest niższa;
·         zamykanie oraz zasłanianie okien zasłonami lub żaluzjami, również w klimatyzowanych pomieszczeniach;
·         wyłączanie w miarę możliwości sztucznego oświetlenia i urządzeń elektrycznych;

UNIKANIE UPAŁU

·         przebywanie w najchłodniejszych pomieszczeniach w domu;
·         unikanie forsownego wysiłku fizycznego;
·         unikanie wychodzenia na zewnątrz w czasie największych upałów, w szczególności między godziną 10:00 a 15:00;
·         spędzanie w miarę możliwości 2-3 godzin w chłodnym miejscu (np. w klimatyzowanych budynkach użyteczności publicznej);
·         stosowanie kosmetyków z wysokim filtrem UV;
·         nigdy nie należy zostawiać dzieci ani zwierząt w samochodach, nawet na chwilę;

CHŁODZENIE I NAWADNIANIE ORGANIZMU

·         branie częstych, chłodnych pryszniców lub kąpieli oraz stosowanie chłodnych okładów na ciało;
·         noszenie jasnych, lekkich, luźnych, bawełnianych lub lnianych ubrań oraz nakrycia głowy i okularów przeciwsłonecznych z filtrem UV;
·         noszenie wygodnego i przewiewnego obuwia;
·         picie dużej ilości wody;
·         unikanie spożywania napojów alkoholowych;
·         spożywanie chłodnych, lekko solonych potraw oraz owoców i warzyw o wysokiej zawartości potasu (pomidory, pomarańcze, sałaty, ogórki, marchew);
·         przechowywanie żywności, szczególnie łatwo psującej się, w warunkach chłodniczych;

UDZIELANIE POMOCY

·         jeśli w Twoim otoczeniu mieszkają osoby w podeszłym wieku, chore lub samotne – odwiedzaj je i w razie potrzeby udziel pomocy;
·         przechowywanie leków w temperaturze poniżej 25°C lub w lodówce (należy zapoznać się z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu);
·         w przypadku wystąpienia objawów, takich jak: zawroty głowy, nudności, przyspieszona akcja serca lub stan podgorączkowy, należy natychmiast udać się do chłodnego miejsca;
·         zwilżyć twarz, ręce i nogi, a następnie zwrócić się o pomoc do najbliższego punktu opieki medycznej;
·         do osoby, która majaczy, ma drgawki, gorącą i suchą skórę, traci przytomność, niezwłocznie należy wezwać lekarza lub pogotowie ratunkowe;
·         podczas oczekiwania na przybycie lekarza lub pogotowia należy: o        przenieść osobę w chłodniejsze miejsce; o        ułożyć na plecach z nogami i miednicą uniesionymi wyżej niż tułów; o        obniżać temperaturę ciała poprzez: §         przyłożenie zimnych okładów w okolice szyi, pach i pachwin, §         nieprzerwane wachlowanie, §         spryskiwanie skóry wodą o temperaturze 25-30 °C. o        nie należy podawać żadnych leków; o        osobę, która straciła przytomność należy ułożyć na boku.

Za: Główny Inspektor Sanitarny

Digg this!Dodaj do del.icio.us!Stumble this!Dodaj do Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!Dodaj do Yahoo!
  Copyright ©2024 Lubuska Izba Rolnicza, wszystkie prawa zastrzeżone.