Lubuska Izba Rolnicza » Archiwum bloga » LUBUSKIE SMAKI W SKANSENIE W OCHLI
Główna » Aktualności

LUBUSKIE SMAKI W SKANSENIE W OCHLI

Autor: Red. dnia 25 sierpnia 2014

Niedzielna impreza  (24.08.) Lubuskie Smaki  przyciągnęła rzesze zwiedzających do przygotowanych atrakcji  w Skansenie w Ochli. Wystawiło się ponad 80 wystawców i producentów żywności  oraz rękodzielników. Zainteresowaniem cieszyły się zwłaszcza kulinaria tradycyjne bukowińskie, poleskie i wileńskie. Lubuska Izba Rolnicza również przygotowała smaczną degustację „pod strzechą” i promowała lokalne specjały drobiowe w pięknym plenerze chaty z Krobielewa. Kiedyś każda gospodyni potrafiła przygotować z własnych surowców żywność  na cały rok, by zachować sposoby i pamięć tej tradycji przygotowano warsztaty robienia masła, sera, wypieku chleba czy  robienia słodyczy.

Degustacji potraw towarzyszyły także występy artystyczne w ramach  corocznego Festiwalu folkloru, na  scenie plenerowej zagościł  Lubuski Zespół Pieśni i Tańca  i nieco egzotyczny dla nas  grecki Kalarrytes. Greccy goście poczęstowali publiczność prawdziwą sałatką grecką, składającą się z warzyw i oleju.

Dostępne dla zwiedzających były również wystawy – wiejski transport, dawne maszyny rolnicze, zbiór dzieł ludowych artystów, w tym monumentalna płaskorzeźba o winiarstwie Jana Papiny.

Red.

Digg this!Dodaj do del.icio.us!Stumble this!Dodaj do Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!Dodaj do Yahoo!
  Copyright ©2024 Lubuska Izba Rolnicza, wszystkie prawa zastrzeżone.