Lubuska Izba Rolnicza » Archiwum bloga » TARGI DOBREGO JEDZENIA
Główna » Aktualności, Imprezy rolnicze, Konferencje, Stanowiska i komunikaty

TARGI DOBREGO JEDZENIA

Autor: Red. dnia 14 maja 2015

2-TARGI-2015-logo-www-720x415

W dniach 23-24 maja 2015 odbędzie się w Zielonej Górze, w hali CRS przy ul. Sulechowskiej, II edycja Ogólnopolskich Targów Dobrego Jedzenia.
Targi skierowane są do małych i średnich producentów jedzenia w całej Polsce. Oprócz firm certyfikowanych będą również tacy, którzy wytwarzają swoje towary metodami tradycyjnymi. Brak certyfikacji tłumaczą zawiłą i kosztowną procedurą uzyskania zielonego liścia. Jak mówią, swoje produkty wytwarzają od wielu lat tak samo, i nie zamierzają tego zmieniać.
Na stoiskach będzie można degustować i kupować cały przekrój produktów, które człowiek zjada w codziennym życiu. Wśród wystawców zobaczymy tych, których już gościliśmy w zeszłym roku m.in. Eterno, Stewiarnia, Ekologia spod strzechy, Sery od Pazdrowskich, Rico, Piekarnia Ratuszowa, Sertakis, Dolina Gryki, Bul-Eco, Biooil, Gacjana, Ziarenkowo, Haust, Living Food, Lemonia, Austriackie Sery, Ceramika Artystyczna Bolesławiec, a także nowe: Art Food, Sylveco, Ottomańska Pokusa, Kamron, Niro, Salcum Fixum, Sun – Vita, Italmania. To oczywiście nie wszyscy.
Podczas imprezy odwiedzający będą mieli okazję obejrzeć pokaz kulinarny Tomasza Jakubiaka, będzie to swoiste show z udziałem widzów. Na podstawie wybranych produktów, Tomek na oczach widzów, przygotuje danie, które będzie można skosztować.

szczupak
Kolejną atrakcją będzie pokaz kuchni molekularnej prowadzony przez Krzysztofa Poloka, dzięki temu doświadczeniu dowiedział się między innymi, jakie możliwości daje gotowanie w niskich temperaturach.
Głównym celem pokazu jest odkrywanie przez widzów nowych smaków i ciekawych form oraz chwilowe oderwanie od tradycji kulinarnych. Zobaczymy m.in. dymiące drinki, lody o smaku jajecznicy i bekonu oraz pianki wyjęte z ciekłego azotu, które są delikatne w środku i zarazem kruche na zewnątrz. Wszystko zaprezentowane jest w formie zabawy i interakcji z kucharzem.
Pokażą się również kucharze z Zielonej Góry, m.in. z restauracji Il Vivcolo. Tak jak w zeszłym roku będzie również strefa dzieci, prowadzona przez Family Cafe. Oczywiście zostaną także przyznane trzy Lubuskie Złote Lubczyki, czyli nagrody za najlepsze produkty targów. W roku ubiegłym jury uhonorowało Gacjanę za chałwę z lnu, Eterno za Figę z makiem oraz Ekologia spod strzechy za Ocet z kwiatów czarnego bzu. Kto wygra w tym roku? Warto zajrzeć do hali CRS 23-24 maja i przekonać się osobiście. Wstęp dla dorosłych 5 zł, dla dzieci do 12 lat za darmo. ZAPRASZAMY!

Red.

Digg this!Dodaj do del.icio.us!Stumble this!Dodaj do Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!Dodaj do Yahoo!
  Copyright ©2024 Lubuska Izba Rolnicza, wszystkie prawa zastrzeżone.