Lubuska Izba Rolnicza » Archiwum bloga » X JUBILEUSZOWY LUBUSKI DZIEŃ ŻYWNOŚCI ZA NAMI
Główna » Aktualności, Imprezy rolnicze, Targi rolnicze i dożynki

X JUBILEUSZOWY LUBUSKI DZIEŃ ŻYWNOŚCI ZA NAMI

Autor: Red. dnia 23 czerwca 2015

W dniu 21 czerwca br. Lubuska Izba Rolnicza uczestniczyła w X-tym już, jubileuszowym Lubuskim Dniu Żywności.

Obchody tego dnia zorganizował UM Województwa Lubuskiego, SR KSOW oraz ZRRT. Patronatem honorowym imprezę objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Marek Sawicki.
Uroczystego otwarcia dokonali: prezes ZZRT S.A. Jacek Urbański, wicemarszałek województwa lubuskiego Stanisław Tomczyszyn oraz marszałek senior sejmu RP Józef Zych.
W części oficjalnej zostały wręczone nagrody lubuskim producentom żywności oraz podziękowania za 10-letnią współpracę organizacjom rolniczym. Wśród nich znalazła się również Lubuska Izba Rolnicza, co roku biorąca udział w tym przedsięwzięciu.
Oczywiście podczas tego dnia królowały stoiska z regionalnymi produktami. Każdy mógł znaleźć coś dla siebie: swojskie wędliny, wina, miody, sery kozie lub ryby w occie. Większość oferowanych produktów powstało na bazie starych receptur, dlatego też nie zabrakło tych wpisanych na listę produktów regionalnych. Lubuska Izba Rolnicza wspierająca lokalnych producentów żywności, wystąpiła tym razem z cieszącą się dużym zainteresowaniem, degustacją wędlin wieprzowych z masarni pana Motyki z Wrzesin.
Dużym zainteresowaniem cieszyły się warsztaty kulinarne dla dzieci zorganizowane przez „Biały Tulipan Rękodzieło” Dorota i Jerzy Krzywda. Biorące w nich udział dzieci mogły własnoręcznie ozdobić przygotowane wcześniej pierniczki. Tu czekała na nich fontanna czekolady oraz różnokolorowe posypki i lukry. Inwencji twórczej nie brakło.
Miłośnicy pierogów mogli podziwiać ich powstawanie podczas pokazu gotowania zatytułowanego „lepimy pierogi” przygotowanego przez panią Grażynę Dereń z Lubiechni Wielkiej. Oczywiście po pokazie nastąpiła degustacja świeżo ugotowanych pierogów. Górowały te z kaszą gryczaną i twarogiem wpisane na ministerialna listę produktów tradycyjnych.
Obchody Lubuskiego Dnia Żywności uświetniały zespoły „Nasza Łężyca”, „Nietkowianki” oraz Kapela „Bajer”. Ich występy przewijały się na zmianę z licznymi zorganizowanymi przez ZZRT konkursami. Swych sił można było spróbować m.in. w konkursie bicia piany, najdłuższych obierzyn z jabłek czy tarcia ziemniaków. Na zwycięzców czekały atrakcyjne nagrody w postaci małego sprzętu AGD.

Aneta Jędrzejko

Galeria:

Digg this!Dodaj do del.icio.us!Stumble this!Dodaj do Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!Dodaj do Yahoo!
  Copyright ©2024 Lubuska Izba Rolnicza, wszystkie prawa zastrzeżone.