Lubuska Izba Rolnicza » Archiwum bloga » TRADYCYJNY STÓŁ NAJPIĘKNIEJSZYM WIZERUNKIEM KAŻDEGO GOSPODARSTWA
Główna » Aktualności, Projekty i szkolenia, Wyróżnione

TRADYCYJNY STÓŁ NAJPIĘKNIEJSZYM WIZERUNKIEM KAŻDEGO GOSPODARSTWA

Autor: Red. dnia 23 maja 2016

20 maja br. w Sulechowie odbyły się warsztaty artystyczne dla kobiet wiejskich pod nazwą „Tradycyjny stół najpiękniejszym wizerunkiem każdego gospodarstwa”.

Podczas warsztatów panie zapoznały się z metodami składania serwet i stołowym savoir vivre. Poznały trendy panujące na stołach. Nauczyły się jak nakryć stół koktajlowy oraz przygotować nakrycie na niedzielną kawę ze znajomymi. Dekoracje stołu dopełniały bukiety przygotowane przez uczestniczki podczas warsztatu florystycznego poprowadzonego przez Dorotę Kryszynę. Każda z pań stworzyła własną, niepowtarzalną kompozycję, która pięknie prezentowała się na stole.

Następnie uczestniczki wysłuchały zasad zdobienia szklanych i drewnianych przedmiotów metodą decoupage. Jednak często sama teoria jest ulotna, dlatego panie przeszły do utrwalania informacji poprzez tworzenie rękodzieła. Ozdabiały przedmioty, które również podkreślają charakter uroczystości, na którą stół został przygotowany. Powstały serwetniki, pierścienie na serwety oraz świeczniki m. in. na stół romantyczny, w stylu vintage, uroczysty obiad lub po prostu kawę ze znajomymi.

Dużym zainteresowaniem cieszyły się również warsztaty ze zdobienia potraw poprowadzone przez Beatę Kędziorę. Uczestniczki przygotowały m.in. jeże z gruszek, palmy z bananów, kiwi i mandarynek, kwiaty z jajek czy pawie z winogronu. Nauczyły się jak zrobić różę ze szparagów i wędliny oraz różę z rzodkiewek. Nauczyły się używać temperówkę do warzyw oraz podstawowych zasad carvingu.

Istotnym elementem warsztatów były wykłady: „Rozwój obszarów wiejskich i przedsiębiorczość na wsi”, „Zdrowy tryb życia i zdrowe żywienie” oraz „Produkt Tradycyjny”. Podczas wykładów panie dowiedziały się co to jest przedsiębiorczość, jakie są możliwości wykorzystania własnych zdolności i wkładu w rozwój obszarów wiejskich, co to jest produkt tradycyjny, na jakiej podstawie jest zgłaszany, ile i jakie produkty są zgłoszone w województwie lubuskim. Panie otrzymały wnioski jako zachętę do zgłaszania kolejnych produktów. Przypomniały sobie piramidę zdrowego żywienia oraz zasady zdrowego trybu życia. Ciekawostką była możliwość zapoznania się z wykresem zależności wagi od wzrostu. Każda z Pań mogła sprawdzić i porównać jaka jest prawidłowa waga dla jej wzrostu.

Aby teoria szła w parze z praktyką, podczas zajęć została przygotowana dla pań degustacja potraw tradycyjnych.

Dzięki uprzejmości pani dyrektor Zasadniczej Szkoły Zawodowej w Sulechowie – Elżbiecie Towarek – uczestniczki podczas warsztatów obejrzały również zaplecze kuchni oraz zapoznały się z działalnością szkoły.

Na koniec zajęć każda z pań wzięła do domu przygotowany przez siebie bukiet oraz drewniane przedmioty własnoręcznie ozdobione metodą decoupage. Mam nadzieję, że będzie to inspiracja dla Pań i dzięki warsztatom odkryją w sobie drzemiącą artystkę.

A. Słowik

DSC_0705

GALERIA:

 

DSC_0705

Digg this!Dodaj do del.icio.us!Stumble this!Dodaj do Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!Dodaj do Yahoo!
  Copyright ©2024 Lubuska Izba Rolnicza, wszystkie prawa zastrzeżone.