PRACOWNICY SEZONOWI – PROCEDURY WYKONYWANIA TESTÓW
W związku z informacją Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 22 maja br., że za niezbędne testy, wykonywane pracownikom sezonowym przyjeżdżającym z zagranicy, zapłaci budżet państwa (o co wnioskował samorząd rolniczy), 27 maja 2020 r. Zarząd KRIR zwrócił się do MRiRW z prośbą o wykaz laboratoriów, w których można wykonać wymaz do testu PCR u pracowników sezonowych na koszt budżetu państwa oraz informację na temat procedur lub ewentualnych dokumentów jakie rolnik zatrudniający takie osoby powinien posiadać, aby było możliwe przeprowadzenie tego testu.
Jednocześnie mając na uwadze kolejne wątpliwości co do samej procedury przeprowadzania testów i kwarantanny pracowników sezonowych – przekazane zostało >>> pismo Wielkopolskiej Izby Rolniczej z prośbą o odniesienie się do zawartych w nim pytań.
Tego samego dnia na stronie resortu rolnictwa pojawiła się aktualizacja wytycznych dla zatrudniających cudzoziemców przy pracach sezonowych.
Po przyjeździe do miejsca docelowego pracodawca zatrudniający zobowiązany jest do zgłoszenia PPIS właściwemu ze względu na miejsce lokalizacji gospodarstwa faktycznej listy osób zatrudnionych w gospodarstwie zobowiązanych do odbywania w nim obowiązkowej kwarantanny.
Pracownik sezonowy odbywa 14-dniową kwarantannę na terenie gospodarstwa (siedlisko gospodarstwa wraz z działkami do niego należącymi).
Po przybyciu na teren gospodarstwa docelowego wymagane jest wykonanie wymazu do testu PCR, celem wykluczenia zakażenia Test obecnie można wykonać u ubezpieczonego w KRUS pracownika sezonowego w systemie Drive Thru – Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny poinformuje na wniosek rolnika/plantatora o najbliższej lokalizacji Drive Thru. Każdy dodatni przypadek powinien jak najszybciej opuścić gospodarstwo i zostać odizolowany w ramach izolacji instytucjonalnej.
Szczegółowe wytyczne znajdują się na stronie >>> MRiRW
Źródło: KRIR