Lubuska Izba Rolnicza » Archiwum bloga » NATURA OD KUCHNI
Główna » Aktualności, Wyróżnione

NATURA OD KUCHNI

Autor: Red. dnia 28 kwietnia 2022

Startuje ogólnopolski konkurs Lasów Państwowych „Natura od kuchni” skierowany do Kół Gospodyń Wiejskich. Granty w wysokości do 5 tys. zł trafią do organizacji, które przygotują najciekawsze propozycje wypromowania zdrowej żywności z polskich lasów. Zaś dla wszystkich miłośników „dobrego z lasu” powstanie książka kucharska z regionalnymi, domowymi przepisami.

Zgłoszenia od Kół Gospodyń Wiejskich zarejestrowanych w Krajowym Rejestrze Kół Gospodyń Wiejskich przyjmowane będą do 30 września br.

Celem ogólnopolskiego konkursu „Natura od kuchni”  organizowanego przez Lasy Państwowe jest promowanie i upowszechnianie wiedzy na temat zdrowej żywności pochodzącej z polskich lasów. Koła gospodyń wiejskich to skarbnica wiedzy kulinarnej jak i kultury regionalnej. Właśnie dlatego do Nich skierowany jest ten konkurs. Polska to kraj, w którym nie brakuje leśnych produktów, a znajomość możliwości ich wykorzystywania jest nadal niewielka. Organizatorzy konkursu liczą zatem na kreatywność i pomysłowość ze strony Kobiet Gospodarnych i Wyjątkowych, dzięki którym lasy i ich dary zostaną docenione przez nasze społeczeństwo.

KGW, które chcą wziąć udział w konkursie, muszą zaprezentować pomysły na działania promujące lasy i żywność pochodzenia leśnego. Może to być na przykład organizacja stoiska popularyzującego produkty runa leśnego albo przeprowadzenie warsztatów czy konkursu kulinarnego na najlepszą potrawę z wykorzystaniem produktów z lasu. Pod uwagę brane będą także zajęcia dla dzieci, na przykład lekcje o prozdrowotnych walorach leśnej żywności. Na laureatów czeka dofinansowanie w wysokości do 5 tys. zł netto.

Szczegółowe informacje dotyczące konkursu znajdują się  na stronie internetowej Centrum Informacyjnego Lasów Państwowych www.cilp.lasy.gov.pl/konkursy/kgw oraz portalu społecznościowym Facebook https://www.facebook.com/LasyPanstwowe

Po zakończeniu konkursu organizator planuje zebrać i wydać w publikację „Dzika kuchnia. Dobre z lasu” – najlepsze regionalne, domowe przepisy wykorzystujące leśne produkty. Wyjątkowa książka kucharska z lokalnymi przepisami kół gospodyń wiejskich będzie dostępna między innymi w formie darmowego pliku pdf, do pobrania ze strony Lasów Państwowych.

Źródło: www.gov.plwww.lasy.gov.pl

Digg this!Dodaj do del.icio.us!Stumble this!Dodaj do Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!Dodaj do Yahoo!
  Copyright ©2024 Lubuska Izba Rolnicza, wszystkie prawa zastrzeżone.