Lubuska Izba Rolnicza » Archiwum bloga » WARSZTATY LCPR
Główna » Aktualności, Wyróżnione

WARSZTATY LCPR

Autor: Red. dnia 25 maja 2022

Zainteresowanie konsumentów produktem regionalnym nieustannie wzrasta. Mieszkańcy województwa lubuskiego stają  się coraz bardziej świadomi korzyści wypływających ze wspierania lokalnej gospodarki.

Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego w celu umacniania wiedzy merytorycznej, a także przybliżania procesu powstawania produktów wytwarzanych lokalnie, od zeszłego roku przy współpracy z Twoim Zielonym Targiem organizuje na terenie Muzeum Etnograficznego w Ochli bezpłatne Warsztaty z Producentami Regionalnymi.

Jest to inicjatywa ciesząca się dużym zainteresowaniem mieszkańców województwa lubuskiego.

Od momentu ogłoszenia naboru w 24 godziny zapełnione są wszystkie miejsca na warsztaty. Chociaż często dużo wcześniej!

Inicjatywa organizowana jest we współpracy z Twoim Zielonym Targiem. W każdą ostatnią niedzielę miesiąca zapisani uczestnicy mają możliwość zapoznania się z procesem powstawania produktów za każdym razem z innej branży, promowanej przez jednostkę.

Każdy z organizowanych warsztatów jest inny i wyjątkowy. W 2021 roku uczestniczyło w nich ponad 250 osób, którzy mieli szansę samodzielnie wykonać domowy chleb na zakwasie, ukręcić miód w miodarce, upiec rogale, wykonać ser, kiełbasę, zakwas na żur, a nawet świecę w puszce. Wszystkie informacje, odnośnie wytwarzanego na warsztatach produktu uczestnik otrzymuje w specjalnie wydanej broszurze, dzięki czemu może utrwalić przyswojoną wiedzę.

W najbliższą niedzielę zapisani uczestnicy będą mieli z kolei możliwość zapoznania się z ,,Aromatycznymi metodami palenia kawy z Coffee Hunter”. Czy świeżo zmielona kawa nie jest marzeniem większości z nas o poranku?

Podczas warsztatów oprócz fachowej wiedzy na temat kawy, a także tajników jej palenia, uczestnicy będą mieli możliwość skosztowania kawy palonej w lubuskiej palarni kawy.

Coffee Hunter to lokalna, rzemieślnicza palarnia kawy, prowadzona od 4. lat.

Kawy palone są tradycyjną metodą mistrzowską w piecach bębnowych, w niskich temperaturach.
Po wypaleniu ziarno jest schładzane powietrzem z otoczenia. Palone kawy to produkt najwyższej jakości. Palarnia jest certyfikowana i znajduje się pod nadzorem jednostki certyfikującej z Piły, dzięki temu znajduje się w bardzo wąskim gronie tego typu firm w Polsce.

Zapraszamy serdecznie do udziału w naborze: www.lcpr.pl/warsztaty

Udział w warsztatach jest całkowicie bezpłatny!

Najbliższe warsztaty: niedziela – 29. maja godziny 10:00, 11:30, 13:00 Chata Chotków, Muzeum Etnograficzne w Zielonej Górze – Ochli.

warsztaty kawa dymek rgb

Źródło: LCPR

Digg this!Dodaj do del.icio.us!Stumble this!Dodaj do Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!Dodaj do Yahoo!
  Copyright ©2024 Lubuska Izba Rolnicza, wszystkie prawa zastrzeżone.