Lubuska Izba Rolnicza » Archiwum bloga » KONKURS „BITWA REGIONÓW” ROZSTRZYGNIĘTY
Główna » Aktualności, Wyróżnione

KONKURS „BITWA REGIONÓW” ROZSTRZYGNIĘTY

Autor: Red. dnia 15 grudnia 2022

Feeria smaków i zapachów oraz ogromne emocje – tak najkrócej można opisać finał VII edycji kulinarnego konkursu dla Kół Gospodyń Wiejskich Bitwa Regionów”, który odbył się 10 grudnia br. w Pułtusku. Główną nagrodę zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich Zimna Wódka z woj. opolskiego.

Do współzawodnictwa przystąpiło 16 Kół Gospodyń Wiejskich, laureatów etapów wojewódzkich.

Daniem finałowym, które zachwyciło jury, okazały się policzki wieprzowe z ciapkapustą. Koło Gospodyń Wiejskich Zimna Wódka  z woj. opolskiego zajęło najwyższe miejsce na podium i otrzymało nagrodę w wysokości 25 000 zł.

Na II miejscu uplasowało się Koło Gospodyń Wiejskich Wsi Zalipie  z woj. małopolskiego za knedle ze śliwkami (nagroda 15 000 zł), a III przypadło Kołu Gospodyń Wiejskich w Krzekotowie z woj. kujawsko-pomorskiego za szynkę parzoną z kością – wielkanocną (10 000 zł).

Jury przyznało także dwa wyróżnienia w wysokości 2000 zł: dla Koła Gospodyń Wiejskich w Szwedach KGW Szwedowianki z woj. podkarpackiego – za szwedzika oraz Koła Gospodyń Wiejskich „Bystra Woda” Brzeźnica z woj. lubuskiego – za gołąbki postne.

W finale udział wzięli: Wicepremier,  Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Henryk Kowalczyk, Sekretarz Stanu Rafał Romanowski, Sekretarz Stanu Anna Gembicka oraz Podsekretarz Stanu Krzysztof Ciecióra. Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa reprezentowali Zastępcy Dyrektora Generalnego: Małgorzata Gośniowska-Kola, która zasiadała w jury oceniającym potrawy, oraz Marcin Wroński.

Uroczystego wręczenia nagród dokonał Wicepremier Henryk Kowalczyk. Małgorzata Gośniowska-Kola wręczyła zwycięskiemu Kołu nagrodę dodatkową. Jest nią wyjazd dla 5 członków KGW na zagraniczne targi rolno-spożywcze.

„Bitwa Regionów” to konkurs organizowany przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa we współpracy z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi przy zaangażowaniu Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego oraz Powiatowych Zespołów Doradztwa Rolniczego, który od 2015 r. wpisuje się w kalendarz kulinarnych wydarzeń i który  dowodzi, że polska kuchnia jest nie tylko jest smaczna i niezwykle różnorodna, ale także może być niewyczerpanym źródłem inspiracji. Do tegorocznej edycji zgłosiło się 3197 Kół Gospodyń Wiejskich. Spośród zespołów biorących udział w tegorocznej „Bitwie Regionów” wyłoniono 227 zwycięzców eliminacji regionalnych, a 16 najlepszych zespołów stanęło w szranki w Pułtusku.

Finałowe Koła Gospodyń Wiejskich:

  • województwo dolnośląskie: Koło Gospodyń Wiejskich w Laskach – wyśmienita kaczka z Lasek z kluskami i kapustą;
  • województwo kujawsko-pomorskie: Koło Gospodyń Wiejskich w Krzekotowie – szynka parzona z kością – wielkanocna;
  • województwo lubelskie: Koło Gospodyń Wiejskich Gospodarne Dominiczanki – gryczaki z sosem grzybowym;
  • województwo lubuskie: Koło Gospodyń Wiejskich „Bystra Woda” Brzeźnica – gołąbki postne;
  • województwo łódzkie: Koło Gospodyń Wiejskich Zapolanki – kluski żelazne z żeberkami i kapustą zasmażaną;
  • województwo małopolskie: Koło Gospodyń Wiejskich Wsi Zalipie – knedle ze śliwkami;
  • województwo mazowieckie: Koło Gospodyń Wiejskich w Pniewie Pniewianki – kotlety z kaszy gryczanej z grzybami;
  • województwo podlaskie: Koło Gospodyń Wiejskich Zabielanki w Zabielu – faszerowany szczupak z Biebrzy w lekkiej galaretce podany z sosem tatarskim;
  • województwo pomorskie: Stowarzyszenie dla Wsi Lubieszewo i nie tylko – żeberka po żuławsku;
  • województwo opolskie: Koło Gospodyń Wiejskich Zimna Wódka – policzki wieprzowe z ciapkapustą;
  • województwo podkarpackie: Koło Gospodyń Wiejskich w Szwedach Szwedowianki – szwedzik
  • województwo śląskie: Koło Gospodyń Wiejskich w Woli Libertowskiej – potrawa z Woli Libertowskiej;
  • województwo świętokrzyskie: Koło Gospodyń Wiejskich Klimontowianki – pierś z kaczki pieczona z jabłkami i majerankiem, podana z kopytkami i sałatką z pieczonych buraków;
  • województwo warmińsko-mazurskie: Koło Gospodyń Wiejskich w Pietrzwałdzie – mazurska zupa klopsowa;
  • województwo wielkopolskie: Koło Gospodyń Wiejskich w Lądku – barszcz zabielany z szarymi kluchami;
  • województwo zachodniopomorskie: Koło Gospodyń Wiejskich Strzebielewo – gąska na szarej, szara na gąsce.

Źródło: KOWR 

Digg this!Dodaj do del.icio.us!Stumble this!Dodaj do Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!Dodaj do Yahoo!
  Copyright ©2024 Lubuska Izba Rolnicza, wszystkie prawa zastrzeżone.