Lubuska Izba Rolnicza » Archiwum bloga » SZKOLENIE Z UBOJU NA UŻYTEK WŁASNY – PODSUMOWANIE
Główna » Aktualności, Wyróżnione

SZKOLENIE Z UBOJU NA UŻYTEK WŁASNY – PODSUMOWANIE

Autor: Red. dnia 15 grudnia 2022
Lubuska Izba Rolnicza we współpracy z „Rolnictwem Lubuskim” Sp. z o.o. działającym w porozumieniu z Lubuskim Wojewódzkim Lekarzem Weterynarii w Zielonej Górze oraz Powiatowymi Lekarzami Weterynarii, 8 grudnia br. zorganizowała szkolenie, które odbyło się w Kalsku.
Było to szkolenie teoretyczne z zakresu uboju zwierząt na terenie gospodarstwa.
Stosowny zakres tematyczny dla osób zainteresowanych dokonywaniem uboju zwierząt wykorzystywanych do produkcji mięsa na użytek własny, przedstawiła pani Agata Bobrowska Zastępca Lubuskiego Wojewódzkiego Lekarza Weterynarii.
Szkolenie skierowane było do posiadaczy zwierząt lub osób działających na odpowiedzialność i pod nadzorem właściciela, przeprowadzających ubój zwierząt poza rzeźnią na użytek własny.
Dla każdego z uczestników wydane zostanie stosowne zaświadczenie o odbyciu szkolenia w zakresie ochrony zwierząt podczas uboju dotyczącego tych gatunków, których ubój na użytek własny jest dopuszczony. Wśród gatunków zwierząt, których ubój poza rzeźnią jest dozwolony, znajdują się: świnie, bydło do 12-go miesiąca życia, owce, kozy, zajęczaki, drób, nutrie.
Osoby zainteresowane wzięciem udziału w takim szkoleniu, prosimy o zgłaszanie akcesu do siedziby LIR – po uzbieraniu stosownej liczby chętnych, postaramy się ponownie zorganizować takie spotkanie.
Katarzyna Frąckowiak
 
Digg this!Dodaj do del.icio.us!Stumble this!Dodaj do Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!Dodaj do Yahoo!
  Copyright ©2024 Lubuska Izba Rolnicza, wszystkie prawa zastrzeżone.