Lubuska Izba Rolnicza » Archiwum bloga » DZICZYZNA LUBUSKIM SKARBEM KULINARNYM
Główna » Aktualności, Konferencje

DZICZYZNA LUBUSKIM SKARBEM KULINARNYM

Autor: Red. dnia 2 grudnia 2023

W dniu 8 listopada br. w Urzędzie Marszałkowskim w Zielonej Górze, z inicjatywy Zarządów Okręgowych Polskiego Związku Łowieckiego w Gorzowie Wlkp. i Zielonej Górze we współpracy z Lubuskim Centrum Produktu Regionalnego w Zielonej Górze odbyła się konferencja pn. „Dziczyzna lubuskim skarbem kulinarnym”.

W wydarzeniu wzięli udział przedstawiciele i członkowie Polskiego Związku Łowieckiego, Urzędu Marszałkowskiego, Inspektoratu Weterynarii, Lasów Państwowych, grono pedagogiczne i uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych w Gorzowie Wlkp. oraz Zespołu Szkół Ogólnokształcących i Technicznych w Żarach. Lubuską Izbę Rolniczą reprezentowała dyrektor biura LIR Anna Słowik oraz prezes LIR poprzedniej kadencji Stanisław Myśliwiec.

„Mocno wspieraliśmy promocję lubuskiego wina, stawialiśmy na pro-mocję miodu; teraz czas na lubuską dziczyznę, która jest naszym skarbem ziem zachodnich” – takiej deklaracji
w imieniu samorządu województwa lubuskiego złożył uczestniczący w spotkaniu, już jako poseł na Sejm X kadencji Stanisław Tomczyszyn.

Jacek Banaszek, łowczy okręgowy i przewodniczący Polskiego Związku Łowieckiego Zarządu Okręgowego w Zielonej Górze wyraził nadzieję, że niedługo wino, miód i dziczyzna stworzą trio produktów regionalnych, czyli coś, co kiedyś gościło na dworach królewskich.

Konferencja miała na celu przede wszystkim zwrócenie uwagi na produkt regionalny w znaczeniu dziczyzny dla zdrowia człowieka oraz jego promocję jako lubuskiego skarbu kulinarnego.
Podczas konferencji uczestnicy mieli okazję poznać finalistę programu Master Chef, propagatora zdrowego żywienia – Szymona Czerwińskiego, który wygłosił referat nt. wartości zdrowotnych dziczyzny oraz zalet produktów regionalnych. Pan Szymon ze swoimi kulinarnymi pomysłami wykorzystania dziczyzny odwiedził lubuskie szkoły gastronomiczne. Spotkanie zaowocowało nakręceniem krótkiego filmu promującego dziczyznę, w którym główne role zagrali „aktorzy” – uczniowie klas o profilu gastronomicznym.

Radosław Maciejewski – członek zespołu medialno-prasowego PZŁ w Warszawie przedstawił działania związane z programem telewizyjnym pn. „Dzika Kuchnia” zrealizowanym przez Zarząd Główny Polskiego Związku Łowieckiego w Warszawie.

Anna Anklewicz, finalistka VII edycji programu kulinarnego Hell’s Kitchen, na co dzień szefowa kuchni Restauracji Nadodrzański Dwór w Nowej Soli w wystąpieniu „Swojskie, lokalne, zdrowe” na podstawie własnych przeżyć i doświadczeń zachęcała i przekonywała do wykorzystywania dziczyzny w kuchni – zarówno tej restauracyjnej jak i domowej.

W ostatnim wystąpieniu Jacek Banaszek łowczy okręgowy i przewodniczący Polskiego Związku Łowieckiego Zarządu Okręgowego w Zielonej Górze opowiedział o działaniach dążących
do uzyskania statusu dziczyzny jako produktu regionalnego województwa lubuskiego.

Konferencja zorganizowana przez PZŁ we współpracy z LCPR była realizowana w ramach kampanii informacyjnej ,,Wspieraj lubuskie środowisko łowieckie”, której celem jest upowszechnienie spożywania dziczyzny i podkreślenie jej walorów oraz zmiana postrzegania pracy lubuskich myśliwych.

Podczas trwania konferencji, jako przykład wykorzystania dziczyzny w domowym menu uczestnicy mieli okazję skosztować m.in. wyrobów z dzikiej gęsi przygotowanych przez uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych w Gorzowie Wlkp. Nie bez powodu konferencja odbyła się właśnie 8.11. gdyż jest to „Europejski dzień zdrowego jedzenia i gotowania”, a za taką uważana jest dziczyzna.

A.Jędrzejko

2

Digg this!Dodaj do del.icio.us!Stumble this!Dodaj do Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!Dodaj do Yahoo!
  Copyright ©2024 Lubuska Izba Rolnicza, wszystkie prawa zastrzeżone.