Lubuska Izba Rolnicza » Archiwum bloga » BALTIC DEAL W LUBUSKIM
Główna » Aktualności

BALTIC DEAL W LUBUSKIM

Autor: Red. dnia 15 października 2012

W dniach 10-11.10 grupa rolników i doradców z województwa lubuskiego uczestniczyła w LODR w Kalsku w warsztatach zorganizowanych w ramach projektu Baltic Deal. Tematyka prezentowanych wykładów w pierwszym dniu dotyczyła najlepszych praktyk rolniczych ograniczających skażenie wód składnikami nawozowymi.

Głównym celem programu jest: włączenie doradztwa rolniczego w działania mające na celu ograniczenie odpływu substancji nawozowych (biogenów); rozwój narzędzi pracy doradczej; poszerzenie wymiany wiedzy i doświadczeń pomiędzy rolnikami i organizacjami zaangażowanymi w działania rolnośrodowiskowe.

Baltic Deal to flagowy projekt Strategii UE dla Regionu Bałtyckiego. Główni partnerami projektu są: Łotwa, Szwecja, Finlandia, Estonia, Litwa, Polska, Dania.

W ramach projektu mamy 150 gospodarstw demonstracyjnych w obrębie zlewni Morza Bałtyckiego. W gospodarstwach pokazywane są właściwe z punktu widzenia agrobiznesu inwestycje, praktyki oraz działania rolnośrodowiskowe. W Polsce mamy 47 gospodarstw pokazowych. W naszym województwie 2. Pierwsze w powiecie krośnieńskim, a drugie w sulęcińskim.

Drugiego dnia uczestnicy szkolenia mieli okazję odwiedzić gospodarstwo demonstracyjne, które prowadzi delegat Lubuskiej Izby Rolniczej Ryszard Trybuchowski we wsi Wielotów, gmina Gubin.W gospodarstwie na ponad 100ha prowadzona jest produkcja roślinna: zboża, szparagi, truskawki. Podczas wizyty można było zaobserwować jak gospodarz dostosował swoje gospodarstwo, aby spełnić minimalne wymogi wzajemnej zgodności Cross Compliance. Gospodarstwo cały czas rozwija się nie tylko przez zakup nowych gruntów i nowych maszyn ale także przez unowocześnianie obiektów gospodarczych oraz wprowadzanie nowych działów rolnictwa. Przykładem może być fakt, że przed laty prowadzony był odchów piskląt strusi, obecnie znajduję się hodowla gęsi a hobbystycznie na swoje potrzeby gospodarz trzyma kilka sztuk bydła mięsnego. W planach jest modernizacja zbiornika wodnego, z którego będzie można odzyskać wodę z mycia szparagów, która później będzie wykorzystywana do oprysków na polach.

Część wykładowa w tym dniu odbyła się w gospodarstwie Doroty Schewior, która oprócz typowej działalności rolniczej prowadzi od czerwca tego roku małą gospodę „Garden Cafe” oraz przydomowy sklepik z przetworami, świeżymi owocami i warzywami. Jest to doskonały przykład jak można uzyskać dodatkowy przychód w gospodarstwie poprzez wprowadzenie usług oraz sprzedaży bezpośredniej.

J.N.

GALERIA:

Digg this!Dodaj do del.icio.us!Stumble this!Dodaj do Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!Dodaj do Yahoo!
  Copyright ©2024 Lubuska Izba Rolnicza, wszystkie prawa zastrzeżone.