Lubuska Izba Rolnicza » Archiwum bloga » O KONKURENCYJNOŚĆ BRANŻY MIĘSNEJ
Główna » Aktualności, RP Gorzowska

O KONKURENCYJNOŚĆ BRANŻY MIĘSNEJ

Autor: Red. dnia 1 czerwca 2011

Lubuska Izba Rolnicza popiera stanowisko Polskiej Federacji Branży Mięsnej  w zakresie nieuzasadnionego wzrostu  wysokości opłat za czynności wykonywane przez Inspekcję Weterynaryjną, przesłane na ręce Pana Ministra.  Sytuacja ekonomiczna tej branży, mającej tak wielki wpływ na całą koniunkturę w rolnictwie polskim, jest nienajlepsza  

Świadczy o tym choćby najniższy stan pogłowia trzody chlewnej, porównywany z okresem powojennym w Polsce.

Zmiany wprowadzone w życie w dniu 24 maja 2011r. Rozporządzeniami – w zakresie opłat weterynaryjnych  i sposobu wynagradzania lekarzy weterynarii:

  1. Rozporządzenie MRiRW z dnia 22 kwietnia 2011r. zmieniające rozporządzenie w sprawie sposobu ustalania i wysokości opłat za czynności wykonywane przez Inspekcję Weterynaryjną, sposobu i miejsc pobierania tych opłat oraz sposobu przekazywania informacji w tym zakresie Komisji Europejskiej,
  2. Rozporządzenie MRiRW z dnia 15 kwietnia 2011r. zmieniające rozporządzenie w sprawie warunków i wysokości wynagrodzenia za wykonanie czynności przez lekarzy weterynarii i inne osoby wyznaczone przez powiatowego lekarza weterynarii,

– wpłynie  na obniżenie konkurencyjności naszego rolnictwa, jak i wzrost cen dla konsumentów.

Zwracamy się do Pana o konsultacje z branżą rolną i przeanalizowanie korekty w/w rozporządzeń dotyczących sposobu ustalania i wysokości opłat weterynaryjnych w godzinach nocnych i dni wolne od pracy oraz sposobu wynagradzania lekarzy weterynarii.

      Branża mięsna, zwłaszcza w tym trudnym czasie, kiedy większość zakładów mięsnych boryka się z problemami finansowymi, powinna być szczególnie chroniona przed nadmiernym wzrostem kosztów, aby zapewnić konkurencyjność polskiej produkcji mięsnej w stosunku do rynków zagranicznych. Tym bardziej, że w sposób pośredni zmiana przyczyni  się do pogorszenia dochodów producenta rolnego.

Z analizy informacji, jakie posiadamy, wynika, że już aktualne koszty ponoszone z tytułu nadzoru weterynaryjnego w branży mięsnej w Polsce należą do jednych z najwyższych w Europie. Natomiast obecna zmiana spowodowała wzrost badania weterynaryjnego mięsa trzody nawet 2-krotny, np. badanie1 kgbydła wyniesie obecnie 0,029 zł;1 kgtrzody – 0,078, czyli 2 x więcej; badanie1 kgjeleniowatych – wyniesie 0,3 zł. Tak drastyczny wzrost i różnica w przypadku jeleniowatych nie jest, naszym zdaniem, podyktowana względami merytorycznymi i spowoduje zanik tej niszowej hodowli, często jako alternatywy i dodatkowego źródła dochodów naszych rolników.

      Zgadzamy się w pełnej rozciągłości z naszymi partnerami z Federacji, iż  konsekwencją tych niczym nie uzasadnionych podwyżek będzie obniżenie i tak już niskiej konkurencyjności polskiego mięsa na rynku wewnętrznym krajów trzecich.

W dalszej konsekwencji doprowadzi to do zwiększania importu mięsa na rynek polski (przy i tak już bardzo niekorzystnym bilansie w handlu mięsem) i kolejnych spadków cen surowca wyprodukowanego w Polsce. Wpłynie to także na obniżenie konkurencyjności przedsiębiorstw i samej hodowli zwierząt rzeźnych, w tym drastycznie malejącego pogłowia trzody.

       Spowoduje to także obniżenie rozwoju regionalnego. Niektóre regiony kraju żyją tylko dzięki znajdujących się na ich terytorium zakładom przetwórczym. Dają one wpływy do budżetu w postaci podatków i tysiące miejsc pracy, które mogą być utracone. Spowoduje to także bardzo negatywny oddźwięk społeczny, poprzez kolejne ograniczenia zatrudnienia. Dlaczego więc ta grupa społeczna, lekarzy weterynarii  ma odnieść  dodatkowe korzyści w dobie kryzysu gospodarczego! W sytuacji, kiedy niemal w każdym tygodniu słyszymy o kolejnych bankructwach zakładów mięsnych.

      Analiza kosztów w zakładach wskazuje, że wprowadzenie proponowanych zmian stawek zwiększy znacząco koszty uboju od 20.000 zł/m-c w mniejszych firmach do nawet 100.000 zł/m-c w dużych, co w zdecydowany sposób pogorszy możliwości konkurowania przy eksporcie mięsa, jak i nasza atrakcyjność cenową na rynku krajowym – mięso z importu będzie tańsze od krajowego.

      LIR popiera również zdanie Federacji dotyczące oceny skutków regulacji. Proponowane podwyżki opłat będą oddziaływać bardzo negatywnie, głównie na podmioty zajmujące się ubojem zwierząt rzeźnych oraz producentów rolnych. Ostatecznie wpłyną one także na obniżenie dochodów budżetu państwa, a nie jak sugeruje projekt – podwyższenia. Wynika to z drugiego projektu rozporządzenia, który spowoduje, że pieniądze, które wpłyną na rachunek budżetowy, w 100 % wypłyną do lekarzy prywatnej praktyki weterynaryjnej (prywatnych firm), a zwiększenie kosztów w zakładach mięsnych spowoduje zmniejszenie wpływów z tytułu podatku dochodowego, cięcia kosztów pracy oraz spadek konkurencyjności firm w UE a w konsekwencji przełożenie tej podwyżki tj. wzrostu kosztów produkcji na rolników producentów bydła, trzody i drobiu.

      Nakładanie kolejnego obciążenia finansowego na  grupy producentów rolnych oraz na ubojnie nie jest poparte potrzebami, jak  nie wynika z wytycznych i wymogów Unii Europejskiej, a przez to sprzeczne z zasadami współżycia i interesem społecznym.  

Zarząd
Lubuskiej Izby Rolniczej

Digg this!Dodaj do del.icio.us!Stumble this!Dodaj do Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!Dodaj do Yahoo!
  Copyright ©2024 Lubuska Izba Rolnicza, wszystkie prawa zastrzeżone.