Lubuska Izba Rolnicza » Archiwum bloga » WYJAZD STUDYJNY DO SAKSONII ROLNIKÓW Z LUBUSKIEJ IZBY ROLNICZEJ
Główna » Aktualności, RP Krośnieńska, RP Żagańska

WYJAZD STUDYJNY DO SAKSONII ROLNIKÓW Z LUBUSKIEJ IZBY ROLNICZEJ

Autor: Red. dnia 19 października 2010

W dniach 14-15 października 2010r. odbył się wyjazd studyjny delegatów Lubuskiej Izby Rolniczej do Niemiec w związku z realizacja projektu „Nowoczesna wieś Pogranicza – spotkania liderów obszarów wiejskich”. Projekt wspierany był przez Fundację Współpracy Polsko-Niemieckiej Gefordert aus Mitteln der Stiftung fur deutsch – polnische Zusammenarbeit.

Dzień pierwszy 14 października 2010r.

Pierwszym punktem wyjazdu studyjnego było  zwiedzanie gospodarstwa rybackiego Ringpfeil, gdzie głównym działem produkcji jest karp ekologiczny. Po przybyciu na miejsce Pan Dario Uecker przedstawiciel Oberlausitzer BioKarpfen przedstawił historie, działalność oraz strukturę zrzeszenia regionalnych producentów BioKarpia.

Zrzeszenie Oberlausitzer BioKarpfen tworzą trzy gospodarstwa rybackie. Łącznie wszystkie akweny, w których hoduję się ryby zajmują powierzchnie ok. 1000ha. Kryteria ekologicznej hodowli są dostosowane do wymogów Unii Europejskiej. Ze względu na małą obsadę w stawach jest duży dostęp do naturalnego pożywienia, które stanowi 50 %, a resztę stanowi dokarmienie zbożem ekologicznym. Pozyskanie ryb jest pod ścisłym nadzorem z jednego hektara stawu nie można pozyskać więcej niż700 kgkarpia na rok. Oprócz karpia prowadzi się także hodowle amura, sandacza, lina oraz jesiotra.

Uczestnicy wyjazdu zapoznali się również z formami przetwarzania oraz sprzedaży. Przetwarzanie BioKarpia odbywa się w dwóch firmach partnerskich w Saksonii i Dolnej Saksonii.Beide Betriebe sind nach dem International Food Standard (IFS) zertifiziert.Somit können wir Ihnen die gesamte Produktionskette von der Erzeugung, Verarbeitung bis zur Lieferung in höchsten Qualitätsstandards anbieten. Zrzeszenie może zaoferować cały łańcuch produkcji. Przetwarzanie ryb odbywa się w najwyższych standardach jakości. Sie erhalten von uns nur frische, nach Bestelleingang verarbeitete Ware. W Unsere Produktpalette umfasst aktuell:asortymencie można znaleźć BioKarpia w różnej postaci żywy, Oberlausitzer BioKarpfen lebendgotowy do przyrządzenia oraz Oberlausitzer BioKarpfenfilet naturell oder grätengeschnittenwędzony.

Drugim punktem wyjazdu była firma „Krabat”. Tu można było spojrzeć na produkcję mleka od podstawy oraz podpatrzeć jak powstają sery. W gospodarstwie jest 300 krów mlecznych, które dają codziennie do10 000 litrówświeżego mleka, które trafia do własnej przetwórni mleka, gdzie produkuję się masło, maślankę, jogurt i główny produkt ser.  In unserer modernen Milchviehanlage mit Schaukäserei und Biogasanlage können Sie landwirtschaftliche Kreisläufe mit allen Sinnen erleben und erfassen!W nowoczesnym gospodarstwie mlecznym nic się nie marnuje. Obornik powstały przy hodowli krów wykorzystywany jest do produkcji biogazu. Prąd wytworzony w biogazowni sprzedawany jest do elektrowni, a powstałe przy spalaniu gazu w generatorach ciepło  wykorzystywane jest do ogrzewania pomieszczeń oraz do produkcji serów. Produkty odpadowe pochodzące z biogazowni stosuję się jako naturalny nawóz, do gleby.

Podczas pobytu w gospodarstwie była okazja do degustacji regionalnych produktów takich jak olej lniany z twarogiem, sery własnej produkcji, ryby wędzone, serwatkę oraz pieczywo.

Trzecim punktem zwiedzania była miejscowość Nebelschutz zwycięzca VI Krajowego Konkursu ”Nasza wieś powinna być ładniejsza – nasza wieś ma przyszłość”. Uroki miejscowości przedstawiał sam burmistrz gminy Thomas Zschornak. Opowiadał jak mieszkańcy aktywnie żyją na obszarach wiejskich. Jak to młode i stare pokolenia pielęgnują kulturę i tradycję. Angażują się w liczne przedsięwzięcia oraz  prace społeczne na rzecz wsi. Istnieją tam liczne młodzieżowe kluby, które w połowie wspierane są finansowo przez gminę a na pozostała część swojego utrzymania same muszą zarobić, poprzez udział w festynach oraz imprezach lokalnych.

Była też okazja do podpatrzenia pomysłu na adaptację starego budynku, który został wykorzystany na potrzeby recyklingu. Przy segregacji zużytych surowców pracują osoby, które mają problemy społeczne. Są one przyuczane do nowych zawodów, co ułatwi im znalezienie nowego miejsca zatrudnienia. Przedsięwzięcie to zostało dofinansowane ze środków Unii Europejskiej.

Podsumowanie dnia-warsztaty

Następnie w wieczornej części w hotelu „Jan” w Jędrzychowicach odbyły się warsztat kooperacyjno-integracyjne nt. możliwości różnicowania przedsięwzięć rolniczych na obszarach wiejskich Pogranicza Lubuskiego i Saksonii.

Wykorzystano wcześniejsze przykłady, jak i inne z w/w zakresów  dotyczących rozwoju obszarów wiejskich. Z wniosków wyciągniętych z dyskusji oraz prezentacji wyłania się następujący obraz- coraz większy akcent stawia się na dywersyfikację przedsięwzięć rolniczych, wspierane z dofinansowaniem UE są zadania, które mają dalszą możliwość utrzymania się ze swojej bieżącej działalności. Zauważono, iż ważną rolę w życiu obszarów wiejskich zaczynają pełnić dodatkowe źródła dochodu. Najbardziej popularne stają się odnawialne źródła energii a w szczególności biogazownie. W odwiedzanych miejscowościach prąd pozyskiwany jest właśnie w taki sposób. A co ciekawe produkcja biogazu, co za tym idzie sprzedaż energii staję się bardzo ważnym i stałym źródłem dochodu w gospodarstwie.

Dzień drugi 15 października 2010r.

Początek drugiego dnia upłynął pod hasłem „Krabat – regionalny znak marki dla dwujęzycznych Łużyc”.

Burmistrz Nebelschutz pokazał jak wieś można ukierunkować w stronę turystyki, tak aby jak najwięcej turystów przybyło do miejscowości i dało możliwość zarobku mieszkańcom. Na przykład został odrestaurowany stary zabytkowy budynek, który teraz pełni role schroniska młodzieżowego. Został też zaadoptowany teren pod miejsce na pikniki z przeznaczeniem oczywiście dla turystów. Obok wybudowane zostały urocze małe domki aby turyści mieli gdzie piknikować w przypadku gorszej pogody.  W pobliżu postawiono piec do pieczenia chleba oraz wędzarnie tak aby zwiedzający mógł spróbować świeżych lokalnych specjałów. Nie zabrakło także centrum sportowego ulokowanego w samym środku wsi.

Kolejnym miejscem zwiedzania było miasto Drezno, doszczętnie zniszczone w czasie II wojny światowej i odbudowane tylko częściowo. Miasto posiada pomimo swojej długiej i bogatej historii, niewielką część dawnej historycznej zabudowy. Odbudowany zabytek, który uczestnicy wyjazdu mieli okazję zobaczyć był Zwinger – późnobarokowy zespół architektoniczny znajdujący się w centrum Drezna. Jest on  zaliczany do najbardziej znaczących budowli późnego baroku w Europie. Określenie „Zwinger” pochodzi od pierwotnego położenia budynku, pomiędzy zewnętrznymi i wewnętrznymi murami obronnymi.

Ostatnim punktem wyjazdu był rejs statkiem parowym po Łabie. W trakcie rejsu można było zaobserwować nie tylko uroki architektury, a także liczne winnice rozciągające się po zboczach wzdłuż rzeki.

 Podsumowanie

Wyjazd studyjny był bardzo udany, delegaci byli zainteresowani zwiedzanymi miejscami. Zadawali mnóstwo pytań, z których większość dotyczyła dofinansowań unijnych dla beneficjentów. Niemieccy gospodarze chętnie odpowiadali na wszystkie pytania, dzielili się swoimi problemami, jednocześnie potwierdzając chęć dalszej współpracy, wymiany doświadczeń i informacji. Współpraca będzie kontynuowana przez Lubuską Izbę Rolniczą z partnerami niemieckimi, nawiązano nowe i zacieśniono obecne kontakty w branży rolnej, które zauważalnie zmierzają do odważnych zmian w kierunku pożądanych kontaktów gospodarczych i społecznych miedzy naszymi regionami i ludźmi.

J.Nadborska

GALERIA:

 

Digg this!Dodaj do del.icio.us!Stumble this!Dodaj do Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!Dodaj do Yahoo!
  Copyright ©2024 Lubuska Izba Rolnicza, wszystkie prawa zastrzeżone.