NADZÓR ŻYWNOŚCI “OD WIDEŁ DO WIDELCA”
Na zaproszenie Wojewódzkiego Lekarza Weterynarii dnia 7.05.2010 r. w Sławie w spotkaniu dotyczącym koordynacji działań w zakresie bezpieczeństwa żywności, oprócz przedstawicieli jednostek związanych z monitoringiem bezpieczeństwa produkcji mięsa, uczestniczyli również przedstawiciele Lubuskiej Izby Rolniczej – dyrektor Biura Małgorzata Pałys oraz Wiesław Pronkiewicz, p-cy Wschowskiej Rady Powiatowej.
Tadeusz Woźniak, dyrektor LWIW, otwierając spotkanie powiedział, że obowiązuje branżę produkcji i przetwórstwa mięsa ogrom przepisów związanych z monitoringiem wychwytywania punktów zagrożeń. Ostatnim trendem kontroli żywności przez UE będzie badanie tzw. GMO pod katem zdrowotności dla ludzi.
W programie spotkania znalazła się m.in. analiza poszczególnych powiatów województwa lubuskiego pod względem zakładów prowadzących działalność w zakresie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego oraz analiza działalności i stanu sanitarnego obiektów. Temat powyższy przedstawił Józef Grobelny, pełniący na nasze województwo funkcję lek.wojew. ds. higieny żywności pochodzenia zwierzęcego. W skazał w zapewnieniu zdrowia konsumentów przez zapewnienie zdrowia hodowli i bezpieczeństwa produktów pochodzenia zwierzęcego wdrażanie systemów przewidzianych w tym celu przez prawo, zwłaszcza unijne (dyrektywa 178/2002).
Za najważniejsze w produkcji pierwotnej mięsa uznaje się spełnianie wymogów sanitarnych, pasz, identyfikacji zwierząt czy dobrostanu. Natomiast za kluczowe w zakładach przetwórstwa mięsa uznaje się utrzymanie tzw. łańcucha chłodniczego, czyli wdrożenie szeregu systemów –HACCP,GMP.
Zgromadzeni zapoznali się również z wynikiem badań kontrolnych na obecność substancji niedozwolonych oraz pozostałości chemicznych i biologicznych w produktach leczniczych zwierząt i w żywności pochodzenia zwierzęcego. Omówiono także działania zainteresowanych służb w zakresie optymalizacji bezpieczeństwa żywności.
W woj. lubuskim funkcjonują 494 zakłady mięsne, o różnej formie standardu spełniania wymogów sanitarnych, z tego tzw. zatwierdzonych -79, zakładów zarejestrowanych -252 oraz sprzedaży bezpośredniej 163.
Zakłady spełniają standardy, natomiast najczęściej stwierdzane nieprawidłowości przy kontroli to:
-niedostateczne wymagania dotyczące pomieszczeń, sprzętu i wyposażenia, transportu, zagospodarowania odpadów zwierzęcych, jakość wody, higieny pracowników, zachowania przed szkodnikami, zachowania łańcucha chłodniczego, obróbki cieplnej oraz oznakowania opakowań.
W podsumowaniu dyskusji uznano konieczność wzrostu świadomości konsumentów odnośnie zagrożeń związanych z kupowaniem produktów mięsnych z nielegalnego uboju. Temat tzw. szarej strefy mięsnej wywołał bardzo ożywioną dyskusję. Wg T. Woźniaka należy w całym systemie bezpieczeństwa żywności zwiększyć grupę odpowiedzialnych organizacji i urzędów dla ochrony konsumenta.
Końcowym punktem programu było zwiedzenie Zakładu Mięsnego koncernu Stockmeier „Balcerzak i spółka” we Wróblowie, wcześniej przedstawionego przez prezesa Haralda Leinza. Zakład dynamicznie rozwijający swoją ofertę na rynki głównie europejskie zrobił na wszystkich wizytujących bardzo pozytywne wrażenie.
mp
GALERIA: