BEZPIECZNA ŻYWNOŚĆ i PASZE
Kryzysy żywnościowe osłabiają gospodarczo i wizerunkowo państwa. Anonimowa żywność to większe ryzyko, jednak prawo dotyczące bezpieczeństwa żywności jest coraz bardziej szczegółowe i dopiero jego stosowanie daje gwarancję dobrej żywności.
Uczestniczyliśmy w dniach 24-25 maja 2013 w Żaganiu w III Konferencji Szkoleniowej pn. Aktualne problemy w praktyce i administracji weterynaryjnej. Bezpieczeństwo w stosowaniu pasz i ich dystrybucji.
Organizatorami konferencji był Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wydział Medycyny Weterynaryjnej, wojewódzkie inspektoraty weterynarii południowo zachodniej Polski, w tym WIW w Zielonej Górze. Tadeusz Woźniak – wojewódzki lekarz wet. – poinformował, że tegoroczna edycja Konferencji obejmuje aktualne dla nadzoru weterynaryjnego zagadnienia związane z zagrożeniem zdrowia publicznego wynikającym ze stosowania pasz u zwierząt, a w dalszej kolejności żywności dla ludzi.
Podczas spotkania poruszono m.in. najnowsze zmiany legislacyjne, wdrażanie systemów wczesnego ostrzegania o niebezpiecznych produktach żywnościowych i paszowych oraz HACCP w łańcuchu żywnościowm z akcentem na szersze analizy ryzyka.
Marcin Kozłowski, dyr. Biura Bezp. Żywności przy GIW w Warszawie, oprócz bieżącej sytuacji w nadzorze weterynaryjnym nad polską żywnością oraz efektach programu „Zero Tolerancji” – przedstawił proponowane przez UE zmiany. Europejski Urząd ds. Bezp. Żywności proponuje od 1.X. br. następujące zmiany, które M.Kozłowski określił jako „kuriozalne”, jedną z nich będzie – brak badania na włośnie z gospodarstw tzw. kontrolowanych oraz uproszczone badania przed i poubojowe polegające na oględzinach! Na etapie rozmów są kwestie kontroli urzędowych na granicach, które mają dotyczyć jedynie zwierząt żywych a nie produktów. Odchodzi się również od wymagań akredytacji dla laboratoriów na badanie mięsa na włośnie. Jak wspomniałam – temat wzbudził niedowierzanie specjalistów nadzoru weterynaryjnego, jednak w wielu krajach unijnych nie występują takie same zagrożenia weterynaryjne.
Prof. dr hab. Krzysztof Kwiatek, z PIW-PIB w Puławach przedstawił kwestie zagrożeń z jakimi w ostatnim czasie mogliśmy się spotkać oraz jakie mogą zaistnieć podczas dystrybucji i stosowania pasz. Identyfikacja pełnego łańcucha żywnościowego to najważniejsza zasada. Prof. Kwiatek podkreślał oprócz potrzeby kontroli łańcucha żywności i koordynacji – również etykę. Konsument chce wiarygodnej żywności, więc coraz większe znaczenie będą miały metody naukowe, w tym dobre laboratoria. Profesor nie obawia się żywności GMO, wokół której narosło wiele przekłamań. „Higiena pasz” – to nowy termin bezpieczeństwa pasz, gdzie za paszę niebezpieczną uważa się np. paszę zawierającą niedozwolone białko zwierzęce. Nie ma woli w najbliższym czasie by wprowadzać nowe białka niż obecnie dozwolone. Skala oddziaływania jednego producenta pasz lub produktu jest dziś ogromna, więc przestrzeganie procedur bezpieczeństwa jest kluczowe. Jeden producent pasz czy żywności produkuje dziś dla milionów- zwierząt oraz ludzi.
Podkreślano również rolę mediów oraz czynnika psychologicznego w zakresie bezpieczeństwa żywności, który ma większe znaczenie niż badania mikrobiologiczne czy chemiczne.
Nadzór nad żywnością kieruje się w stronę doszczegółowienia metod coraz bardziej naukowych „od pola do stołu”, do czego będą niezbędni specjaliści, laboratoria i nowe metody. Już dziś widoczne są nowe specjalizacje na wydziałach weterynarii polskich uczelni.
Konferencja ukazała potrzebę większego uświadamiania i edukacji również rolnika, który poprzez etap produkcji pierwotnej jest narażony na wiele zagrożeń mających wpływ na system bezpieczeństwa żywności –np. pasze, leki, środowisko, brak dobrostanu, pestycydy.
M.Pałys
GALERIA: