DOMOWE PRZETWORY W KOLORACH JESIENI
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi ogłosił nowy jesienny konkurs pn. „Domowe przetwory w kolorach jesieni – konkurs na przepis ze zdjęciem”, którego celem jest dokumentacja tradycyjnych i nowoczesnych domowych sposobów utrwalania żywności oraz ich szeroka popularyzacja.
Pokażcie nam jak przygotowujecie się do zimy!
Czy robicie przetwory, a może suszonki, czy soki? Jaki jest Wasz sposób żeby zachować ten niepowtarzalny smak owoców, warzyw i ziół? Podzielcie się z nami swoimi przepisami na dżemy, marmolady, kompoty, pikle czy soki? Zaprezentujcie nam szczyt “listy przebojów” swojej słoikowej półki z przetworami. Opowiedzcie nam o swoich rodzinnych tradycjach.
Wszystkie przetwory mile widziane! Szczególnie ciekawi nas czy korzystacie z darów lasu i łąki (jak na przykład: jarzębina, głóg, żurawina, borówki, czarny bez, kalina, pigwa, orzechy, arcydzięgiel, jeżyny, róża itp.). Liczymy na zgłoszenia od Bałtyku do Tatr – na piękne kolorowe zdjęcia, przepisy wzbogacone o krótkie historie, jak zagościły na waszych stołach.
Konkurs jest skierowany do Kół Gospodyń Wiejskich, sadowników, gospodarstw domowych, społeczności lokalnych, obszarów wiejskich – Gminnych Ośrodków Kultury, Regionalnych Ośrodków Kultury, lokalnych klubów i świetlic, szkół rolniczych i gastronomicznych.
Wystarczy zrobić jesienne przetwory i przepisy wraz ze zdjęciami przesłać do 6 grudnia 2020 r. na adres: kulinaria@nikidw.edu.pl
Dla autorów najciekawszych przepisów przewidziane są atrakcyjne nagrody.
Regulamin konkursu >> otwórz
Źródło: ARiMR