DOPŁATY DO PRYWATNEGO PRZECHOWYWANIA WIEPRZOWINY
Mechanizm dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny uruchamiany jest przez Komisję Europejską okresowo i ma na celu osiągnięcie stabilizacji rynku wieprzowiny poprzez zagospodarowanie sezonowych nadwyżek produkcyjnych.
Realizacja powyższego mechanizmu w ramach kompetencji KOWR polega na udzielaniu dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny na terenie Polski, zgodnie z zasadami określonymi przez KE. Dopłata jest udzielana wszystkim przedsiębiorcom, którzy zawarli z KOWR umowę na dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny i wypełnili warunki uczestnictwa w mechanizmie.
Stawki dopłat do przechowywanych produktów mogą być ustalone przez Komisję Europejską z góry lub w drodze procedury przetargowej.
W rozporządzeniu otwierającym mechanizm dopłat KE określa m.in.:
- wykaz produktów wraz z właściwymi kodami CN,
- minimalną ilość produktów, do której może odnosić się pojedynczy wniosek/oferta,
- okres wnioskowania o dopłaty lub terminy składania ofert przetargowych,
- minimalny i maksymalny okres przechowywania produktów,
- wysokość zabezpieczenia.
Więcej informacji na:
https://www.kowr.gov.pl/interwencja/mieso/doplaty-do-prywatnego-przechowywania-wieprzowiny
Źródło: KOWR