KONFERENCJA „DOBRODZIEJSTWA KUCHNI MYŚLIWSKIEJ”
8 listopada 2024r. w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Lubuskiego Prezes Andrzej Kałek uczestniczył w konferencji pn. „Dobrodziejstwa kuchni myśliwskiej” zorganizowanej przez ZO PZŁ w Zielonej Górze i ZO PZŁ Gorzów Wielkopolski we współpracy z Lubuskim Centrum Produktu Regionalnego. Celem przedsięwzięcia, które organizowane zostało w ramach Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania oraz cyklu „Łowieckich spotkań”, była popularyzacja lubuskiej dziczyzny oraz uznanie jej za produkt regionalny województwa lubuskiego.
W ramach konferencji odbyły się prelekcje pasjonatów, praktyków i specjalistów od dziczyzny w następujących tematach:
– walorów zdrowotnych i kulinarnych jakie daje mięso z dziczyzny,
– bezpieczeństwa zdrowotnego dziczyzny w procesie pozyskiwania mięsa,
– pracy myśliwych w tym zakresie.
Poza teoretyczną częścią spotkania, zaprezentowane zostały różnego rodzaju potrawy z dziczyzny, a przygotowane m.in. przez uczniów szkół gastronomicznych z województwa lubuskiego (Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Henrykowie, Zespół Szkół Gastronomicznych w Gorzowie Wielkopolskim, ZSCKR im. Zesłańców Sybiru w Bobowicku, ZSOiT Żary).
K. Frąckowiak