LUBUSCY PRODUCENCI ROLNI Z WIZYTĄ NA PODKARPACIU
W dniach 20-24 września 2021r. Lubuska Izba Rolnicza zorganizowała we współpracy z Sekretariatem Regionalnym Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich wyjazd studyjny na Podkarpacie pod tytułem „Powiększanie sieci współpracy producentów produktów regionalnych i tradycyjnych”.
Głównym celem przedsięwzięcia była wymiana doświadczeń naszych regionalnych producentów z wytwórcami na Podkarpaciu, w regionie Bieszczady.
W wyjeździe uczestniczyli lubuscy rolnicy, producenci rolni, winiarze, pszczelarze, producenci produktów ekologicznych, producenci produktów regionalnych i tradycyjnych, osoby związane z lubuskimi produktami regionalnymi i tradycyjnymi oraz działające na rzecz rolnictwa.
Celem wyjazdu w rejon o wysoce rozwiniętej produkcji produktów ekologicznych oraz regionalnych i tradycyjnych było zapoznanie się z historią i tradycją ich wytwarzania, zapoznanie z procesem, metodami i etapami produkcji oraz ze specyfiką produktów i ich związków z obszarem geograficznym.
Wizyta była okazją ukazania wpływu tradycyjnych i regionalnych produktów żywnościowych na rozwój i atrakcyjność obszarów wiejskich.