Główna » Aktualności

LUBUSKIE LIDERKI WIEJSKIE

Autor: Red. dnia 26 października 2012

Potrzeba postaw prospołecznych wśród mieszkańców obszarów wiejskich jest w obecnych czasach jak najbardziej konieczna i godna nagrodzenia.

Poniżej prezentujemy dwie panie – lubuskie  liderki, które  działają dla wsi i rolnictwa na różne sposoby, jedna w branży innowacyjnej w ramach grup producenckich, druga prowadzi od lat działania prospołeczne i uaktywniające na obszarach wiejskich. Prezentujemy ich sylwetki, gdyż  to czasem jedyny splendor wypływający z wysiłku wkładanego od lat w społeczne działanie. Życzymy Paniom –Barbarze Karczmarczyk i Wieńczysławie Piórkowskiej zdobycia laurów do nagród w jakich zostały zgłoszone.

 

WIEŃCZYSŁAWA PIÓRKOWSKA

Zgłoszona do XII edycji Krajowego Konkursu Kryształowej Koniczyny im. Edwarda Piszka, Szczepana Pieniążka i Donalda Evans’a – jako kandydata województwa lubuskiego.

Wieńczysława Piórkowska

Pani Piórkowska od 1982 roku  pracuje w LODR- na stanowisku starszego specjalisty ds. Wiejskiego Gospodarstwa Domowego. Pani Wieńczysława jest liderką w wyszukiwaniu, promowaniu i tworzeniu sieci sprzedaży produktu tradycyjnego i regionalnego. Działa także przy rejestracji produktu na krajowej liście produktu tradycyjnego. Od początku istnienia do konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” bierze czynny udział w wyszukiwaniu produktów regionalnych kwalifikujących się do konkursu. W latach 2003-2012 zgłosiła aż 65 produktów, w tym: w 2003 r. – 3 produkty, z których „Słonina solona – Sało” produkcji Agnieszki Zdanowicz otrzymała Perłę, w 2004 r. – 8 produktów, w 2005 r. – 9 produktów, z których „Nalewka z czarnej porzeczki – Smorodina” produkcji Zofii Klekockiej otrzymała Perłę, w 2006 r. – 8 produktów, w 2007 r. – 6 produktów, w 2008 r. – 3 produkty, z których „Ogórki koszone” produkcji H. Sondeja otrzymały Perłę, w 2009 r. – 4 produkty, w 2010 r. – 4 produkty, z których „Słoneczne papierówki zimą” produkcji Anny Wołoszczuk otrzymały Perłę, w 2011 r. – 12 produktów, w tym jeden własny „Ciasto z jabłkami”, za które otrzymała pierwsze miejsce, w 2012 r. – 8 produktów, z których „Jabłecznik” i „Polewskie pierogi ziemniaczane” kandydują  do nominacji najwyższej nagrody „Perła”.

Pani Wieńczysława Piórkowska wykazuje się aktywną działalnością w podtrzymywaniu tradycji kulinarnych oraz zachowania starych odmian owoców warzyw charakterystycznych dla Ziemi Gorzowskiej (dawniej Landsberskiej). Wspólnie z Gorzowskim Rynkiem Hurtowym propaguje walory jabłoni „Złota Reneta Landsberska”. Ta historyczna odmiana była znana i uprawiana przez Niemców na terenie dzisiejszej Ziemi Gorzowskiej już w XVIII wieku. W celu rozpowszechniania odmiany „Złota Reneta Landsberska” został założony sad w Zespole Szkół Ogrodniczych w Gorzowie Wlkp., z którego inne szkoły o profilu ogrodniczym zakupują sadzonki, w celu rozpowszechniania tej odmiany.

Pani Wieńczysława dołożyła wszelkich starań do tego, że rolnicy i ogrodnicy ze Stowarzyszenia Sadowników i Warzywników w Gorzowie Wlkp. poprzez Rynek Hurtowy sprzedają takie produkty regionalne jak: kapusta „Kamienna Głowa”, ogórek „Polan”, jabłka „Złota Reneta Landsberska” i wiele innych.

Poprzez Koła Gospodyń Wiejskich  i indywidualnych rolników z gmin Santok i Kłodawa Pani Piórkowska zorganizowała sprzedaż bezpośrednią produktów z gospodarstw oraz w sklepach produktów tradycyjnych zwierzęcych i roślinnych.

Dzięki działalności i zaangażowaniu Pani Wieńczysławy Piórkowskiej społeczność zamieszkała w gminach podgorzowskich, tj.: rolnicy indywidualni, kobiety zrzeszone w KGW i organizacjach pozarządowych, a także stowarzyszenia branżowe planują w niedalekiej przyszłości zorganizować specjalną dodatkową strefę sprzedaży i promocji produktów regionalnych, tradycyjnych. W chwili  obecnej Pani Wieńczysława zbiera stosowną dokumentację do złożenia wniosku, w celu rejestracji niektórych produktów tradycyjnych.

Jest to osoba niezmiernie aktywna, jej działalność przyczyniła się do tego, że produkty „Kiszona kapusta nadnotecka” produkcji Henryka Sondeja z Lipek Wielkich oraz „Miód wielokwiatowy łąkowy z Doliny Noteci” produkcji Wiesława Dudka z Gralewa – w 2007 r. zostały wpisane przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi na listę produktów tradycyjnych.

Wyłonienie tak dużej ilości produktów tradycyjnych na konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” jest w dużej mierze zasługą Pani Piórkowskiej, jej wysoką aktywnością w terenie oraz dobrej współpracy z kobietami wiejskimi i mieszkańcami wsi.

Pani Wieńczysława Piórkowska była nominowaną w 2012 r. przez LODR Kalsk oraz Radę Sołecką w Janczewie i KGW w Janczewie, gm. Santok do Konkursu „Klucz do Polskiej Spiżarni” i otrzymała tą nagrodę, która została jej wręczona  w dniu 7 października 2012 r.

 

BARBARA DUBICKA-KARCZMARCZYK

Zgłoszona do europejskiej nagrody dla młodych rolników „Nagroda dla najbardziej innowacyjnego rolnika 2012”, którą organizuje grupa EPP w Parlamencie Europejskim

 

KRÓTKI OPIS GOSPODARSTWA I MOTYWY DLA ROLNICTWA:

Barbara Dubicka

Barbara Dubicka – Kaczmarczyk rozpoczynała prowadzenie gospodarstwa rolnego w 1999 roku od areału35 hektarów, obecnie prowadzi swoją działalność na300 hektarach. Gospodarstwo specjalizuje się wyłącznie w produkcji roślinnej. W skład wszystkich upraw wchodzi:60 harzepaku,150 hazbóż,38 haszkółki truskawek,20 hektarówuprawy truskawek owocujących oraz24 hacebuli i pora z przeznaczeniem dla przemysłu, a także kilka hektarów owocujących poziomek i malin oraz cebuli dymki. Motywacją do prowadzenia i kontynuowania działalności rolniczej jest zarówno tradycja rodzinna i uzyskane wykształcenie oraz przede wszystkim względy ekonomiczne, wynikające z rentowności, perspektyw na rozwój i satysfakcji z realizowanych działań.

 

 

PREZENTACJA PROJEKTU MŁODY ROLNIK:

Kierunki działalności gospodarstwa rolnego Barbary Dubickiej – Kaczmarczyk skupiają się na: produkcji świeżych i mrożonych owoców miękkich takich jak truskawki, maliny, poziomki oraz produkcji sadzonek truskawek odmian deserowych. Owoce kierowane są zarówno na rynki lokalne, jak i za pośrednictwem Grupy Producenckiej „Hortus” na rynki europejskie. Działalnością wspierającą produkcję owoców jest uprawa zbóż, które wykorzystywane są między innymi do ściółkowania upraw truskawek i wraz z uprawą warzyw stanową płodozmian dla produkcji owoców oraz szkółkarstwa. Uprawy warzyw cebulowych stanowią też rozwiązanie problemu sezonowości produkcji owoców miękkich w zatrudnianiu pracowników, zapewniając pracę przy obróbce warzyw poza sezonem zbiorów owoców.

Innowacyjnym rozwiązaniem w produkcji sadzonek truskawek jest stosowanie fumigacji, czyli odkażania gleby. Znając zalety i wady stosowania fumigantów, w porozumieniu z Wydziałem Mikrobiologii Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu w gospodarstwie stosuje się szczepienie materiału nasadzeniowego pożytecznymi szczepami grzybów i bakteriami glebowymi. Gospodarstwo uczestniczyło także w projekcie GEF pt. „Całkowita eliminacja bromku metylu w krajach z gospodarką w okresie przejściowym” realizowanym w Polsce w latach 2005-2008.

Ze względu na stały deficyt wody gospodarstwo zbudowało dwa i buduje trzeci zbiornik retencyjny i studnie głębinowe położone w głębi pól. Studnie służyć mają do nawadniania upraw (50% upraw w gospodarstwie jest nawadnianych), natomiast śródleśna lokalizacja zbiorników retencyjnych pozwala użytkować je jako zbiorniki przeciw-pożarowe oraz wodopoje dla zwierząt leśnych. Zbiorniki powstały przy współfinansowaniu Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubuskiego oraz wsparciu Nadleśnictwa Nowa Sól.

Chcąc rozpowszechniać innowacyjne technologie i rozwiązania stosowane w gospodarstwie oraz poszerzyć zakres działalności Barbara Dubicka – Kaczmarczyk założyła w 2004 roku Grupę Producentów Owoców i Warzyw „Hortus”, będącą pierwszym zrzeszeniem producentów rolnych w województwie lubuskim. Wszyscy zrzeszeni rolnicy systematycznie uzupełniają wiedzę i umiejętności dotyczące nowych technologii uprawy owoców, korzystając także z doświadczenia i metod upraw wypracowanych przez właścicielkę gospodarstwa. Gospodarstwo jako pierwsze w regionie rozpoczęło i prowadzi uprawę owoców miękkich na wysokich wałach okrytych folią pod niskimi oraz wysokimi tunelami.

W swojej działalności gospodarstwo korzystało także z pomocy państwa w zakresie dofinansowania do kredytów preferencyjnych. Dzięki temu powstały w latach 1999-2012 trzy obiekty chłodnicze o łącznej powierzchni 1500 m2 oraz obiekty magazynowe o powierzchni 1700 m2.  W obiektach chłodniczych mrożone są metodą statyczną poziomki, maliny i truskawki, pochodzące z gospodarstwa oraz przechowywane są sadzonki truskawek „frigo” i cebula dymka z własnej produkcji. Chłodnie dzierżawione są także do schładzania i konfekcjonowania owoców przez GPOiW „Hortus”.

W posiadaniu gospodarstwa jest kompletny park maszynowy zawierający między innymi wysoko-specjalistyczny sprzęt sprowadzony z krajów UE, na przykład kombajn do zbioru kamieni i kombajn do zbioru sadzonek. Ponadto dofinansowanie na ciężki sprzęt do prac ziemnych, agregat uprawowo-siewny i ciągnik rolniczy uzyskane zostało poprzez udział w konkursach grantowych w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2012.  W gospodarstwie prowadzone są również programy rolno-środowiskowe, w tym zalesieniowy.

Rozwijając działalność innowacyjną gospodarstwo współpracuje z Uniwersytetem Przyrodniczym we Wrocławiu w zakresie wprowadzania geokompozytów glebowych w uprawie truskawek i malin mających wpływ na magazynowanie wody w podłożu.  Nowinki technologiczne w uprawie truskawek wprowadzane są przy współpracy Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach. Produkcja i promocja w Europie nowych odmian sadzonek truskawek odbywa się we współpracy gospodarstwa z Uniwersytetem Kalifornijskim.

Gospodarstwo do realizacji zadań zatrudnia pracowników zarówno stałych jak i sezonowych. Wypracowana przez lata polityka personalna gospodarstwa kładzie nacisk na jak najmniejszą rotację w zatrudnieniu oraz zapewnienie warunków pracy o wysokich standardach. Wśród pracowników sezonowych zatrudnianych jest wiele obcokrajowców, dla których wybudowany został hotel pracowniczy. Wysoko-wykwalifikowana kadra kierownicza dba o stały nadzór nad spełnianiem norm jakościowych i logistyką działań gospodarstwa, czego potwierdzeniem jest cykliczne uzyskiwanie przez gospodarstwo certyfikatu GLOBALGAP.

W prowadzeniu gospodarstwa Barbara Dubicka – Kaczmarczyk wykorzystuje swoje pasje, łącząc wiedzę i umiejętności z możliwością czerpania przyjemności z obcowania z naturą.  Prywatnie i rodzinnie realizuje zainteresowania myśliwskie, mając też możliwość wykorzystania wiedzy o zwierzynie leśnej przy naturalnej ochronie swoich pól, sąsiadujących z terenami leśnymi. Sposobem na spędzanie czasu jest także opieka nad dwudziestoma ulami, a rozwój pszczelarstwa ma niemały wpływ na kwitnące uprawy truskawek. Lecz nie tylko przyroda jest pasją właścicielki gospodarstwa,  z wielkim zaangażowaniem włącza się w działalność społeczną i charytatywną. W gospodarstwie oraz w GPOiW „Hortus” mają możliwość realizowania praktyk zawodowych i stażów pracowniczych organizacje wspierające ubogich i niepełnosprawnych. Same za siebie mówią przyznane Barbarze Dubickiej – Kaczmarczyk wyróżnienia, wśród których można wymienić statuetkę „Przyjaciel Pomocy Społecznej”, czy przyznawaną przez Carias Polska nagrodę „Ubi Caritas”.

Digg this!Stumble this!Dodaj do Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!
  Copyright ©2024 Lubuska Izba Rolnicza, wszystkie prawa zastrzeżone.