MIĘDZYNARODOWE WARSZTATY PSZCZELARSKIE
19 listopada 2011 w Mierzynie obradowali lubuscy pszczelarze oraz uznani specjaliści w tej dziedzinie z kraju i zagranicy. Spotkanie miało charakter szkoleniowy i rozpoczęło się od zaprezentowania przez Kiriłła Wiktorowicza Bogomołowa z Rosji sprzętu do ekologicznego zwalczania warozzy u pszczół. Bogomołow jest pracownikiem naukowym instytutu przyrodniczo pszczelarskiego w Rybnoje, w którym zajmuje się m. in. badaniami nad roślinami miododajnymi.
Liczna reprezentacja lubuskich pszczelarzy na konferencji
Ciekawymi gośćmi byli Jadwiga i Tadeusz Palowie z Kanady, którzy wyjechali z Polski kilkanaście lat temu. Obecnie małżeństwo prowadzi w Kanadzie zawodową pasiekę licząca 10 tys. rodzin pszczelich. Surowe warunki klimatyczne sprawiają, iż zimowanie pszczół odbywa się w klimatyzowanych pomieszczeniach, do których przewożone są w październiku i przebywają tam do początku kwietnia. W pomieszczeniach tych automatycznie steruje się temperaturą, wilgotnością i wentylacją. Pszczelarska farma jest w pełni zmechanizowana, w okresie miodobrania codziennie pozyskuje się 15 ton miodu. W pasiece oprócz właścicieli pracuje dwóch synów oraz trzech pracowników z Polski.
Kolejnym gościem spotkania był Zdzisław Zieniewicz, chemik z 30 letnim doświadczeniem pracy na wydziale chemii Politechniki Wrocławskiej, mówił o „Nieco innej gospodarce pasiecznej” czyli o zwalczaniu warrozy przy pomocy kumafosu oraz kwasów organicznych.
Kolejnym zagranicznym gościem był Marjan Rynkieviź z Litwy. Prezes Wilińskiego Rejonowego Związku Pszczelarzy a temat, który omówił to „Woda w życiu pszczół”. Rynkieviź jest absolwentem Policealnego Studium Pszczelarskiego w Pszczelej Woli. Wielokrotnie bywał już na spotkaniach z polskimi pszczelarzami, jak i gościł u siebie wycieczki pszczelarzy z Polski. Angażuje się w pracy licznych organizacji pszczelarskich, dzieląc się swym doświadczeniem i wiedzą.
Spotkanie pokazało, że pszczelarzy więcej łączy niż dzieli, bez względu na to skąd pochodzą. Zakończono je dyskusją oraz wymianą doświadczeń między uczestnikami.
Red.