„OCET JABŁKOWO – MIODOWY” NA LIŚCIE PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
19 stycznia br. na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wpisano „Ocet jabłkowo-miodowy”. Jest to 44 produkt przynależny do Województwa Lubuskiego. Wniosek został złożony do urzędu marszałkowskiego Przez Pana Jana Wróblewskiego – Pasieka „Debora” ze Szprotawy.
W Województwie Lubuskim ze względu na złożoną, bogatą historię widoczne są liczne wpływy, zarówno z Kresów Wschodnich, a także swe piętno odcisnęły tu również zjawiska z kulturowych obszarów wielkopolski, Dolnego Śląska, czy też Dolnych Łużyc. Wpływy te widoczne są zarówno w szeroko rozumianej, wielopłaszczyznowej kulturze, obrzędowości dorocznej, strojach ludowych, ale również w potrawach regionalnych. Za przykład takich właśnie interakcji kulturowych posłużyć może przepis na ocet jabłkowo – miodowy, który stał się charakterystyczny dla naszego regionu, właśnie poprzez kontakty z przesiedleńcami. Wytwarzany jest obecnie przez wiele rodzin, mających niegdyś kontakt z kresowiakami. Ze względu na walory smakowe i zdrowotne przepis ten został wprowadzony jako jeden z wielu tradycyjne przygotowywanych potraw. Zdobycie potrzebnych składników do wytworzenia octu jabłkowo – miodowego nie sprawiało kłopotów, gdyż dokoła Wsi, które zamieszkiwali przesiedleńcy z kresów wschodnich po II Wojnie Światowej znajdowały się poniemieckie sady z jabłoniami, a w obrębie zajętych przez rodziny gospodarstwa, bardzo często znajdowały się pozostawione przez Niemców ule. Teren Ziemi Lubuskiej słynie ze szlaku wina i miodu, z których to składników często są wytwarzane miejscowe, charakterystyczne specyfiki według tradycyjnych receptur. Właśnie na bazie miodu z własnych pasiek i jabłek z własnych ogrodów wytwarzany jest ocet jabłkowo – miodowy.
Źródło: www.lubuskie.pl