ODPOWIEDŹ MRIRW W SPRAWIE UTYLIZACJI UBOCZNYCH PRODUKTÓW POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO POWSTAŁYCH PRZY UBOJU ZWIERZĄT NA UŻYTEK WŁASNY
Zarząd KRIR na wniosek Mazowieckiej Izby Rolniczej zwrócił się do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi o objęcie wsparciem utylizacji odpadów pozostałych po uboju gospodarczym podobnie jak z dofinansowaniem kosztów utylizacji padłych zwierząt gospodarskich.
W odpowiedzi resort rolnictwa udzielił następującej informacji:
Zgodnie z art. 17 ust. 1a ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego(1), na terenie gospodarstwa, w celu produkcji mięsa na użytek własny, możliwy jest ubój świń, owiec, kóz, drobiu, zajęczaków, bydła do dwunastego miesiąca życia oraz zwierząt dzikich utrzymywanych w warunkach fermowych.
Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 21 października 2010 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny(2), posiadacz zwierzęcia ma obowiązek poinformowania właściwego terenowo powiatowego lekarza weterynarii o zamiarze przeprowadzenia takiego uboju co najmniej na 48 godzin przed jego dokonaniem (z wyłączeniem uboju drobiu i zajęczaków – nie wymaga zgłoszenia).
Ponadto, w przypadku uboju bydła do dwunastego miesiąca życia urodzonego w państwach lub ich regionach o kontrolowanym oraz nieokreślonym ryzyku występowania gąbczastej encefalopatii bydła (BSE), owiec lub kóz w wieku powyżej dwunastego miesiąca życia lub owiec lub kóz, które mają stały siekacz wyrżnięty z dziąsła, informacja o zamiarze przeprowadzenia uboju musi zostać przekazana w formie pisemnego powiadomienia zawierającego dodatkowo oświadczenie o zagospodarowaniu na własny koszt materiału szczególnego ryzyka zgodniez rozporządzeniem (WE) nr 999/2001(3) i rozporządzeniem (WE) nr 1069/2009(4). Wzór takiego oświadczenia został określony w załączniku do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 21 października 2010 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny.
Jednocześnie informuję, że przepisy z zakresu bezpieczeństwa żywności nie regulują kwestii maksymalnej liczby zwierząt jaka może zostać poddana ubojowi w celu produkcji mięsa na własny użytek – w Polsce można ubijać w swoim gospodarstwie dowolną liczbę zwierząt na własne potrzeby. Należy jednak mieć na względzie, że ubój na własny użytek nie może stanowić alternatywy dla uboju zwierząt z zamiarem wprowadzania produktów na rynek, ponieważ ilość mięsa pozyskiwanego w wyniku uboju na własny użytek powinna pokrywać zapotrzebowanie gospodarstwa domowego posiadacza zwierząt.
Podstawa prawna:
- Ustawa z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. z 2023 r. poz. 872);
- Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 21 października 2010 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny (Dz. U. z 2021 r. poz. 2059, z późn. zm.);
- Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 999/2001 z dnia 22 maja 2001 r. ustanawiające zasady dotyczące zapobiegania, kontroli i zwalczania niektórych pasażowalnych gąbczastych encefalopatii (Dz. Urz. UE L 147 z 31.05.2001, str. 1, z późn. zm.);
- Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1069/2009 z dnia 21 października 2009 r. określające przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego i produktów pochodnych, nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi, i uchylające rozporządzenie (WE) nr 1774/2002 (rozporządzenie o produktach ubocznych pochodzenia zwierzęcego) (Dz. Urz. UE L 300 z 14.11.2009, str. 1, z późn. zm.).
Pismo KRIR >>> otwórz
Pismo MRiRW >>> otwórz