„PRZEDNÓWEK. KIEDY GOTUJĘ TO NIE MARNUJĘ”- KONKURS NARODOWEGO INSTYTUTU KULTURY I DZIEDZICTWA WSI
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi ogłosił konkurs na przepis kulinarny z wykorzystaniem żywności uchronionej przed wyrzuceniem lub pozostałej z innego posiłku. Konkurs ten pozwoli wykorzystać przepisy i receptury gospodyń domowych i jednocześnie stać się inspiracją dla innych.
Celem konkursu jest popularyzowanie i promowanie idei niemarnowania żywności oraz kształtowanie postaw wrażliwości na tę kwestię, poprzez korzystanie z tradycyjnych sposobów radzenia sobie z zaopatrzeniem gospodarstw domowych i popularyzacje przepisów na jak najszersze wykorzystanie produktów.
Zachęcamy do przesłania nam swojego przepisu kulinarnego, przyrządzenia z niego potrawy i wykonania zdjęcia, abyśmy mogli pokazać je światu – mówi Karol Krajewski, Dyrektor Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi.
Zgłoszenia do Konkursu należy przesyłać do w terminie do dnia 17 maja 2020 roku na zasadach wskazanych w załączonym Regulaminie.
Od zamierzchłych czasów okres wczesnej wiosny stanowił niemałe wyzwanie w gospodarstwach domowych. Gdy zaczynało brakować żywności, spiżarnie świeciły pustkami, a ziemia nie wydała jeszcze plonów, potrawy przyrządzano z tego co zostało. Nie marnowano żywności, a każdy okruch był na wagę złota. Zapobiegliwe gospodynie domowe czyniły więc co mogły aby z ubiegłorocznych zapasów żywności wykarmić rodzinę. Okres ten nazywano przednówkiem, bowiem poprzedzał on nowe plony z przydomowych ogródków i pól. Pojęcie to wyszło niemal zupełnie z codziennego użycia, ponieważ w dzisiejszej rzeczywistości problem braku żywności nie dotyka rozwiniętych gospodarczo społeczeństw. Pojawił się natomiast problem nadmiaru żywności i jej marnowania. Ma on wymiar ekonomiczny, kulturowy i ekologiczny. Obecnie stan epidemii ogranicza naszą mobilność i zmusza nas do robienia zakupów rzadziej, ale większych. Stąd, gdy w lodówce zaczyna brakować produktów, pojawia się problem jak ugotować smaczne danie z tego co zostało… Dzięki Konkursowi poznamy przepisy, które urozmaicą nasz jadłospis i uchronią przed marnotrawstwem żywności.
Regulamin Konkursu na przepis kulinarny ze zdjęciem
„Przednówek. Kiedy gotuję to nie marnuję”
- Postanowienia ogólne
- Organizatorem Konkursu jest Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi.
- Regulamin znajduje się na stronie internetowej Organizatora www.folkodnowa.pl.
- Regulamin ustala zasady uczestnictwa i warunki organizacyjne.
- Zgłoszeń do Konkursu można dokonywać do 17 maja 2020 roku.
- Cel konkursu
Zgodnie z celami statutowymi Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi dokumentuje i wspiera kulturę mieszkańców obszarów wiejskich. Celem konkursu jest popularyzacja idei niemarnowania żywności poprzez korzystanie z tradycyjnych sposobów radzenia sobie z zaopatrzeniem gospodarstw domowych i popularyzacje przepisów na jak najszersze wykorzystanie produktów.
- Warunki uczestnictwa
- Konkurs ma charakter otwarty, bezpłatny i dobrowolny.
- Uczestnikami mogą być osoby pełnoletnie należące do Kół Gospodyń Wiejskich.
- Uczestnikami nie mogą być pracownicy Organizatora.
- Każdy uczestnik może zgłosić 1 przepis kulinarny i 1 fotografię (rozmiar zdjęć nie może być mniejszy niż 1280×720 pikseli). W przypadku wysłania większej ilości zdjęci oceniana będzie tylko ta, która przedstawia efekt końcowy.
- Przepisy kulinarne i zdjęcia należy nadsyłać w formie elektronicznej na adres e-mail: biuroprasowe@nikidw.edu.pl
• Każde zgłoszenie należy wysłać wraz z informacją zawierającą imię i nazwisko, osoby dokonującej zgłoszenia i dane Koła Gospodyń Wiejskich, do którego należy. - Uczestnik nadsyłający przepis kulinarny wraz ze zdjęciem wyraża zgodę na wykorzystanie przepisów i fotografii i publikację powyższych na stronie Instytutu – www.folkodnowa.pl, na profilu facebookowym NIKiDW i na platformie YouTube.
- Uczestnik, (zgodnie z ustawą z dnia 04.02.1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych ‘Dz.U. z 2019r., poz.1231, z późn. zm.) wyraża także zgodę na wykorzystanie nadesłanego przepisu i zdjęcia w mediach elektronicznych i tradycyjnych oraz w wydawnictwach Organizatora
- Uczestnik akceptuje warunki konkursu i wyraża zgodę na przetwarzanie danych osobowych, zgodnie z ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych osobowych (RODO) z dnia 27 kwietnia 2016 r. oraz ustawą z dnia 10 maja 2018 o ochronie danych osobowych (Dz.U. z 2019 r., poz. 1781 ).
Na podstawie art.6 ust.1 lit. a RODO prosimy o przesłanie w e-mailu klauzuli zgody o treści:
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (imienia, nazwiska, wizerunku, danych kontaktowych) przez Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie, ul. Krakowskie Przedmieście 66 w celu organizacji, przeprowadzenia i publikacji wyników konkursu.
/podpis uczestnika konkursu/
- Ocena prac i nagrody
Przedmiotem konkursu są przepisy kulinarne oraz fotografie gotowych dań sporządzonych wg załączonego przepisu. Ocenie będą podlegać:
- oryginalność przepisu,
- wpisanie się przepisu w cele i idee konkursu
- jakość i estetyka zdjęcia przedstawiającego efekt końcowy.
Przepisy i fotografie będą poddane ocenie Jury, którego skład zostanie ustalony przez Organizatora i zamieszczony na stronie internetowej. Obrady Jury odbędą się w terminie i miejscu określonym przez Organizatora i będą niejawne. Decyzje Jury są ostateczne i wiążące dla wszystkich Uczestników.
Nagrodę główną stanowić będą:
- nagroda finansowa w wysokości 1000 zł
- umieszczenie zdjęcia, przepisu i sylwetki autora w kolejnej edycji wydawnictwa Organizatora „Kanon Kuchni Polskiej”
Ponadto, każdy uczestnik otrzyma pierwsze wydanie „Kanonu Kuchni Polskiej” w formie elektronicznej.
- Postanowienia końcowe
- Przesłanie zgłoszenia jest równoznaczne z przyjęciem warunków niniejszego Regulaminu.
- Zmian w Regulaminie dokonuje Organizator i ogłasza je na stronie internetowej.
- Decyzje w sprawach nieobjętych Regulaminem podejmuje Organizator.
- W sprawach nieuregulowanych Regulaminem stosuje się przepisy prawa polskiego.
Warszawa, 24 kwietnia 2020 r.
Klauzula informacyjna
- Administratorem Państwa danych osobowych jest: Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa z siedzibą ul. Krakowskie Przedmieście 66, 00-322 Warszawa.
2. W sprawach związanych z przetwarzaniem danych przez Administratora można kontaktować się z wykorzystaniem powyższych danych adresowych. - Państwa dane osobowe przetwarzane będą w celu organizacji, przeprowadzenia i publikacji wyników Konkursu.
- Podanie danych osobowych ma charakter dobrowolny, ale jest niezbędne do udziału w konkursie.
- Podstawa prawna:
– Zgoda osoby której dane dotyczą (art. 6 ust. 1 lit. a RODO).
– przetwarzanie jest niezbędne do celów wynikających z prawnie uzasadnionych interesów realizowanych przez Administratora (art. 6 ust. 1 lit. f RODO).
- Dostęp do Państwa danych będą mieli upoważnieni pracownicy.
- Państwa dane przechowywane będą przez okres niezbędny do realizacji wyżej określonych celów.
8. Administrator nie zamierza przekazywać Państwa danych do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowych. - Posiadają Państwo prawo dostępu do treści swoich danych oraz prawo ich sprostowania, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo wniesienia sprzeciwu, i usunięcia danych.
- Mają Państwo prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, gdy uznają Państwo, iż przetwarza¬nie danych osobowych dotyczących Państwa narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.
- Dane udostępnione przez Państwa nie będą podlegały profilowaniu.
Źródło: folkodnowa.pl