Główna » Aktualności, Imprezy rolnicze, Konkursy, olimpiady, Wyróżnione

REGIONALNI PRODUCENCI ŻYWNOŚCI NAGRODZENI

Autor: Red. dnia 22 sierpnia 2017

W niedzielę 20 sierpnia br. w Zaborze odbył się XVII finał edycji konkursu „Nasze kulinarne dziedzictwo – smaki regionów”. Organizatorem konkursu jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Związek Województw RP. Patronat nad tym konkursem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Marszałkowie Województw. Na szczeblu regionalnym organizatorem wydarzenia jest Urząd Marszałkowski Województwa Lubuskiego. W imprezie uczestniczyła także Lubuska Izba Rolnicza, którą reprezentowali prezes Stanisław Myśliwiec, dyrektor biura Anna Słowik, która była również członkiem komisji konkursowej oraz pracownicy LIR ze stoiskiem promocyjno – informacyjnym. Komisje konkursowe z udziałem Izabelli Byszewskiej – prezes oraz Jana Zwolińskiego – wiceprezesa Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego oceniały regionalny produkt żywnościowy oraz potrawę regionalną.

Oto laureaci w poszczególnych kategoriach:

  1. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego

Podkategorie:

1. Produkty i przetwory mięsne

I miejsce – Danuta Cieśla za szynkę z sarniny pieczoną na dziko
I miejsce – Mirosław Dec za kiełbasę palcówkę
I miejsce – Jarosław Szlechetko Salcum-Fixum za salceson

2. Produkty i przetwory z ryb

I nagroda – FishNet Małgorzata i Grzegorz Koza za rybę dymioną

3. Produkty mleczne
I nagorda – Serowarnia Qzko Kmila i Marcin Wojnowscy za masło swojskie z sera koziego

4. Miody
I nagroda – Jarosław Szlachetko na miód akacjowy

  1. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego

Podkategorie:

  1. Przetwory owocowe

I nagroda – Leokadia Wołoszczuk za „Czarną porzeczkę Lodzi”

2. Wyroby cukiernicze
I nagroda – Dorota i Jerzy Krzywda za Drożdżowca

Wyróżnienia:
– Mirosława Augustyniak z dżem agrestowy
– Katarzyna Matusiak za truskawkę w likierze
– Krystyna Doan za dżem z jarzębiny
– Ewa Gineja za Ogórki kiszone „Nie daj się”
– Ryszard Kapica za „Chleb niezwykły od serca”
– Krystyna Zawacka za Sałatkę z ogórków na zimę

III. Napoje regionalne

Podkategorie:

1. Napoje bezalkoholowe

I nagorda – Tomasz Kardynia za Ocet Jabłkowy „Złote Jabłuszko”

2. Napoje alkoholowe
– Regina Żebrowska za nalewkę na orzechach włoskich
– Marek i Agnieszka Senator za likier kawowy
– Jan Wróblewski, Pasieka wędrowna DEBORA za Miodziak gronowy czerwony
– Wanda Jatrzak za nalewkę miętową

Potrawy regionalne

I miejsce – Salcum Fixum
II miejsce – Stowarzyszenie Kobiet z Jarnatowa
III miejsce – KGW Janczewo
III miejsce – Gospodarstwo Agroturystyczne ROMA

Nominacje do Perły 2017:

– Jan Wróblewski – pasieka wędrowna DEBORA za miód wielokwiatowy wiosenny i Trójniak szprotawski
– Marek Senator za Krupnik
– Salcum Fixum za dania z kaczki

GALERIA:

 

Digg this!Stumble this!Dodaj do Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!
  Copyright ©2024 Lubuska Izba Rolnicza, wszystkie prawa zastrzeżone.