REGIONALNI PRODUCENCI ŻYWNOŚCI NAGRODZENI
W niedzielę 20 sierpnia br. w Zaborze odbył się XVII finał edycji konkursu „Nasze kulinarne dziedzictwo – smaki regionów”. Organizatorem konkursu jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Związek Województw RP. Patronat nad tym konkursem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Marszałkowie Województw. Na szczeblu regionalnym organizatorem wydarzenia jest Urząd Marszałkowski Województwa Lubuskiego. W imprezie uczestniczyła także Lubuska Izba Rolnicza, którą reprezentowali prezes Stanisław Myśliwiec, dyrektor biura Anna Słowik, która była również członkiem komisji konkursowej oraz pracownicy LIR ze stoiskiem promocyjno – informacyjnym. Komisje konkursowe z udziałem Izabelli Byszewskiej – prezes oraz Jana Zwolińskiego – wiceprezesa Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego oceniały regionalny produkt żywnościowy oraz potrawę regionalną.
Oto laureaci w poszczególnych kategoriach:
- Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
Podkategorie:
1. Produkty i przetwory mięsne
I miejsce – Danuta Cieśla za szynkę z sarniny pieczoną na dziko
I miejsce – Mirosław Dec za kiełbasę palcówkę
I miejsce – Jarosław Szlechetko Salcum-Fixum za salceson
2. Produkty i przetwory z ryb
I nagroda – FishNet Małgorzata i Grzegorz Koza za rybę dymioną
3. Produkty mleczne
I nagorda – Serowarnia Qzko Kmila i Marcin Wojnowscy za masło swojskie z sera koziego
4. Miody
I nagroda – Jarosław Szlachetko na miód akacjowy
- Produkty regionalne pochodzenia roślinnego
Podkategorie:
- Przetwory owocowe
I nagroda – Leokadia Wołoszczuk za „Czarną porzeczkę Lodzi”
2. Wyroby cukiernicze
I nagroda – Dorota i Jerzy Krzywda za Drożdżowca
Wyróżnienia:
– Mirosława Augustyniak z dżem agrestowy
– Katarzyna Matusiak za truskawkę w likierze
– Krystyna Doan za dżem z jarzębiny
– Ewa Gineja za Ogórki kiszone „Nie daj się”
– Ryszard Kapica za „Chleb niezwykły od serca”
– Krystyna Zawacka za Sałatkę z ogórków na zimę
III. Napoje regionalne
Podkategorie:
1. Napoje bezalkoholowe
I nagorda – Tomasz Kardynia za Ocet Jabłkowy „Złote Jabłuszko”
2. Napoje alkoholowe
– Regina Żebrowska za nalewkę na orzechach włoskich
– Marek i Agnieszka Senator za likier kawowy
– Jan Wróblewski, Pasieka wędrowna DEBORA za Miodziak gronowy czerwony
– Wanda Jatrzak za nalewkę miętową
Potrawy regionalne
I miejsce – Salcum Fixum
II miejsce – Stowarzyszenie Kobiet z Jarnatowa
III miejsce – KGW Janczewo
III miejsce – Gospodarstwo Agroturystyczne ROMA
Nominacje do Perły 2017:
– Jan Wróblewski – pasieka wędrowna DEBORA za miód wielokwiatowy wiosenny i Trójniak szprotawski
– Marek Senator za Krupnik
– Salcum Fixum za dania z kaczki
GALERIA: