Główna » Aktualności

ROLNICY CHCĄ PROMOWAĆ SWOJSKĄ ŻYWNOŚĆ!

Autor: Red. dnia 11 czerwca 2013

Eugeniusz Niparko chcąc zwrócić uwagę na problemy rolników, którzy produkują przetworzoną żywność a nie mogą jej sprzedawać w swoich gospodarstwach, wyrażając swoją dezaprobatę dot. przepisów krajowych, zorganizował sprzedaż własnych wyrobów. W odróżnieniu od kolegów z innych krajów Unii Europejskiej w Polsce rolnicy nie mogą  handlować żywnością przetworzoną, chyba, że założą działalność gospodarczą i podporządkują się zbyt wygórowanym wymogom.

W dniu 8 czerwca na podwórku Państwa Niparko można było kupić własnoręcznie wykonane z produktów ekologicznych wyroby piekarnicze i masarnicze.  Po świeży chleb ustawiła się kolejka.

Podobnego zdania jest członek Zarządu Lubuskiej Izby Rolniczej – Andrzej Kuziemski, który sam zetknął się z tym problemem. Prowadząc gospodarstwo ekologiczne produkujące owoce miękkie chciał przeznaczyć część zbiorów na przetwory typu dżemy, pierogi z owocami. Podczas realizacji pomysłu natknął się na szereg obwarowań prawno – urzędniczych, które szybko sprowadziły go na ziemię.

W Polsce powinna być możliwość sprzedaży swojskich wyrobów produkowanych wg tradycyjnych, sprawdzonych receptur w gospodarstwach. Nawet sprzedaż niewielkiej ilości produktów  wysokiej jakości stanowi doskonałe źródło dodatkowego dochodu przy jednoczesnym zadowoleniu konsumentów.

Red.

 

GALERIA:

Digg this!Stumble this!Dodaj do Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!
  Copyright ©2024 Lubuska Izba Rolnicza, wszystkie prawa zastrzeżone.