SZKOLENIA Z FUNDUSZY PROMOCJI
Lubuska Izba Rolnicza w październiku i listopadzie b.r. organizowała szkolenia dla rolników w ramach Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego (Sława 8 listopada), Funduszu Promocji Mięsa Wołowego (Gubin 27 października, Witnica 9 listopada, Żagań 19 listopada) oraz Funduszu Promocji Mleka (Bogdaniec 21 październik, Zwierzyn 26 października).
Szkolenia, których głównym koordynatorem była Krajowa Rada Izb Rolniczych, prowadzili specjaliści z danych dziedzin, a wśród wielu tematów i zagadnień obejmujących dany wykład, czy to odnośnie bydła mlecznego , czy mięsnego, czy też trzody chlewnej były m.in. genetyczne aspekty hodowli, rola i zasady żywienia, warunki utrzymania i dobrostan zwierząt.
Szkolenie pn. „Kształtowanie czynników warunkujących produkcję mleka wysokiej jakości w gospodarstwie mleczarskim” w Bogdańcu prowadził dr hab. Piotr Wójcik, pracownik Instytutu Zootechniki Państwowego Instytutu Badawczego w Balicach k/Krakowa, natomiast w Zwierzynie Józef Głowacki, Główny Specjalista Lubuskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego.
Szkolenie w ramach Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego pn. „Kształtowanie w gospodarstwie rolnym czynników warunkujących produkcję żywca wieprzowego wysokiej jakości” poprowadził Piotr Polok z Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej POLSUS, zwracając uwagę jak ważne są aspekty genetyczne i czynniki rasowe w produkcji wysokojakościowego żywca wieprzowego.
O tym jakie czynniki warunkują produkcję wołowiny wysokiej jakości w gospodarstwach szkolił w ramach Funduszu Promocji Mięsa Wołowego Józef Głowacki z LODR. W swoich wystąpieniach omawiał m. in. systemy chowu bydła mięsnego, podkreślając możliwość całorocznego utrzymywania stada na pastwisku w zależności od rasy którą posiadają hodowcy.
Hodowcy korzystając z obecności fachowców zadawali dużo szczegółowych i niejednokrotnie trudnych pytań, np. o opłacalność albo o przyszłość produkcji w bliższej i dalszej przyszłości.
Uczestnicy szkoleń otrzymali materiały informacyjne dotyczące wykładu, a na zakończenie zaświadczenia o uczestnictwie w szkoleniu.
GALERIA: