UZDATNIANIE GNOJOWICY I OBORNIKA Z ZASTOSOWANIEM TECHNOLOGII EFEKTYWNYCH MIKROORGANIZMÓW
Greenland Technologia EM jest producentem Efektywnych Mikroorganizmów w Polsce na licencji EM Research Organization z Japonii.
Efektywne Mikroorganizmy to mieszanina kultur poży-tecznych mikroorganizmów (głównie bakterii fotosynte-tycznych, oraz bakterii kwasu mlekowego, a także drożdży i grzybów. EM wywołuje procesy fermentacji, które powodują wzrost biologicznej różnorodności gleby. To z kolei poprawia jej jakość i zdrowie oraz plon roślin uprawnych.
Możliwości Technologii EM są znacznie szersze niż tylko poprawa kondycji gleby. Wzrastająca popularność EM na Świecie wykazuje, że jest to najskuteczniejsza technologia mikrobiologicznej higienizacji osadów i redukcji odoru na dzień dzisiejszy.
Stwierdzono, że specjalna kompozycja mikroorganizmów EM likwiduje odór, oraz zmniejsza objętość obornika, likwiduje kożuch na powierzchni gnojowicy.
Zastosowanie EM w pomieszczeniach gdzie hoduje się zwierzęta na „głębokiej ściółce” wprowadza proces fermentacji, dzięki temu również zmniejsza się ilość powstającego nawozu, a jego jakość wzrasta ponieważ masa organiczna staje się dostępna dla roślin zaraz po wprowadzeniu do gleby. EM ogranicza również straty azotu czyli eliminuje odór z pomieszczeń inwentarskich.
Również w oczyszczalniach ścieków i kompostowniach przykry zapach jest bardzo problematyczną sprawą , a po zastosowaniu EM likwiduje się go w ciągu 24 godzin. Osady i skratki przestają śmierdzieć w ciągu kilku godzin.
Skuteczność Technologii EM potwierdza m.in. oczyszczalnia ścieków w Rzeszowie. Zasada działania EM polega na przekształcaniu odpadów w procesach metabolicznych do postaci, w której są łatwo przyswajalne przez środowisko naturalne.
a) Efektywne Mikroorganizmy wywołują fermentację niskotemperaturową, a nie gnicie. Oznacza to, że przykry zapach i substancje utleniające nie są wytwarzane w środowisku zdominowanym przez EM
b) Mikroorganizmy wchodzące w skład EM są z natury beztlenowcami, ale w trakcie procesów metabolicznych wydzielają do środowiska wolny chemicznie tlen – ma to ogromne znaczenie w ochronie środowiska naturalnego.
c) EM pracuje tak samo w ziemi jak i w kompoście- tzn. rozkłada materiał organiczny wytwarzając przy tym antyutleniacze i produkty przemiany materii takie jak witaminy, polisacharydy itp.
Tak przebiegający proces w całości zastępuje wytwarzanie kompostu metodą tradycyjną (mieszanie systematyczne całej pryzmy aby doprowadzić tlen). Materiał organiczny który fermentuje z EM prze 2-3 tygodnie i potem trafi do gleby, po 6-8 tygodniach staje się czarną próchnicą. W ten sposób w Europie przetwarza się gnojowicę, która traci swój nieznośny zapach i nie sprawia kłopotów w wypompowywaniu (znika warstwa stała z powierzchni).
d) Bakterie kwasu mlekowego zawarte w EM mają właściwości sterylizujące gdyż wytwarzają substancje takie jak reuteryna niszcząca patogeny chorobotwórcze (np. salmonella, enterokoki, bakterie coli).
W tym sensie jest to również środek dezynfekujący.
W glebie masa organiczna zawierająca EM jest doskonałym uzupełnieniem dawki nawozowej dla roślin. Warto dodać iż Mikroorganizmy zawarte w kompoście po jego aplikacji do gleby dalej się tam znajdują i wraz z roślinami w trakcie zbiorów w jakimś procencie trafią z paszą do przewodu pokarmowego zwierząt hodowlanych.
Technologia EM oferuje również produkty do bezpośredniego stosowania w formie oprysku na pole w celu poprawy mineralizacji resztek pożniwnych.
Pola uprawne traktowane regularnie EM nie wymagają nawożenia nawozami mineralnymi, gleba uruchamia minerały dostępne dla roślin dzięki przemianom biochemicznym prowadzonym przez EM. Również ilość patogenów w glebie zmniejsza się dzięki konkurencji bakterii EM z mikroflorą szkodliwą.
W trakcie wegetacji roślin Efektywne Mikroorganizmy stosowane są jako wspomagacz w eliminowaniu chorób roślin.
Bakterie probiotyczne zawarte w EM stanowią bardzo dobrą barierę ochronną dla organizmu zwierząt oraz usprawniają procesy trawienne – poprawiając tym samym wykorzystanie paszy.
Jak wynika z powyższego opisu Technologia EM jest to szereg rozwiązań opartych w zasadzie na jednym produkcie czyli Efektywnych Mikroorganizmach.
Eliminacja szkodliwych gazów takich jak amoniak i siarkowodór jest osiągalna dzięki EM w bardzo prosty sposób:
1. Stosujemy EM w budynku i nie dopuszczamy do gnicia resztek białka z paszy i tym samym do powstawania szkodliwych gazów
2. Stosujemy EM bezpośrednio do zbiornika z gnojowicą w ilości 1 litr /m3 .
Aby uzyskać jednorodną ciecz pozbawioną przykrego zapachu należy zbiornik zaszczepić odpowiednio wcześnie przed wywożeniem gnojowicy na pole. Czas jaki jest potrzebny to min. 4-6 tygodni.
Wprowadzony do zbiornika EM najpierw zaczyna przerabiać osad będący na dnie zbiornika, następnie całość zaczyna fermentować, a dopiero na końcu zaczyna być zmniejszana warstwa stała na powierzchni.
Kontakt:
Doradca Regionalny Renata Mikołajczyk
691 949 599