„ZDROWE DROBIOWE” W DĄBRÓWCE WIELKOPOLSKIEJ
W piątek, 14 czerwca br., w Dąbrówce Wielkopolskiej odbył się wyjątkowy piknik tematyczny „Zdrowe drobiowe”, zorganizowany w ramach lokalnej imprezy „U progu lata”. Wydarzenie przyciągnęło mieszkańców w różnym wieku, oferując nie tylko dobrą zabawę, ale też solidną porcję wiedzy na temat zdrowego stylu życia i wartości odżywczych mięsa drobiowego.
Piknik miał na celu promocję polskiego, dobrej jakości mięsa drobiowego, ze szczególnym uwzględnieniem drobiu jako lekkostrawnego i bogatego w białko składnika codziennej diety. Na uczestników czekały liczne atrakcje, w tym stoiska informacyjne, degustacje potraw z kurczaka i indyka, gry, zabawy i konkursy z nagrodami.
Dzieci mogły skorzystać ze specjalnie przygotowanej strefy animacyjnej, a dorośli z kolei mieli okazję zapoznać się z walorami dietetycznymi drobiu. Obok konkursów, przygotowana została degustacja 12 potraw, którego głównym składnikiem był polski drób. Nie zabrakło również atrakcji muzyczno-artystycznej, gdzie można było pooglądać i posłuchać występów zespołów folklorystycznych.
Piknik „Zdrowe drobiowe” był nie tylko okazją do integracji lokalnej społeczności, ale także wartościową inicjatywą edukacyjną. Dzięki przyjaznej atmosferze i ciekawej formule wydarzenie spotkało się z bardzo pozytywnym odbiorem uczestników.
„Zdrowe drobiowe” zorganizowano dzięki środkom finansowym #Fundusze Promocji, a konkretnie z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.
W tym roku była to pierwsza tego typu impreza organizowana przez LIR. Już teraz zapraszamy na kolejne pikniki promujące polską żywność na terenie naszego województwa. Szczegóły wkrótce na www.lir.agro.pl
Katarzyna Frąckowiak