Główna » Aktualności, Wyróżnione

„ZDROWE DROBIOWE” W DĄBRÓWCE WIELKOPOLSKIEJ

Autor: Red. dnia 23 czerwca 2025

W piątek, 14 czerwca br., w Dąbrówce Wielkopolskiej odbył się wyjątkowy piknik tematyczny „Zdrowe drobiowe”, zorganizowany w ramach lokalnej imprezy „U progu lata”. Wydarzenie przyciągnęło mieszkańców w różnym wieku, oferując nie tylko dobrą zabawę, ale też solidną porcję wiedzy na temat zdrowego stylu życia i wartości odżywczych mięsa drobiowego.

Piknik miał na celu promocję polskiego, dobrej jakości mięsa drobiowego, ze szczególnym uwzględnieniem drobiu jako lekkostrawnego i bogatego w białko składnika codziennej diety. Na uczestników czekały liczne atrakcje, w tym stoiska informacyjne, degustacje potraw z kurczaka i indyka, gry, zabawy i konkursy z nagrodami.

Dzieci mogły skorzystać ze specjalnie przygotowanej strefy animacyjnej, a dorośli z kolei mieli okazję zapoznać się z walorami dietetycznymi drobiu. Obok konkursów, przygotowana została degustacja 12 potraw, którego głównym składnikiem był polski drób. Nie zabrakło również atrakcji muzyczno-artystycznej, gdzie można było pooglądać i posłuchać występów zespołów folklorystycznych.

Piknik „Zdrowe drobiowe” był nie tylko okazją do integracji lokalnej społeczności, ale także wartościową inicjatywą edukacyjną. Dzięki przyjaznej atmosferze i ciekawej formule wydarzenie spotkało się z bardzo pozytywnym odbiorem uczestników.

„Zdrowe drobiowe” zorganizowano dzięki środkom finansowym #Fundusze Promocji, a konkretnie z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.

W tym roku była to pierwsza tego typu impreza organizowana przez LIR. Już teraz zapraszamy na kolejne pikniki promujące polską żywność na terenie naszego województwa. Szczegóły wkrótce na www.lir.agro.pl

Katarzyna Frąckowiak

 

 

Digg this!Stumble this!Dodaj do Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!
  Copyright ©2025 Lubuska Izba Rolnicza, wszystkie prawa zastrzeżone.