„ZDROWE WIEPRZOWE” – II ETAP PROMOCJI MIĘSA WIEPRZOWEGO W SŁONOWIE
W dniu 2 grudnia br. w miejscowości Słonów w gminie Dobiegniew odbył się II etap imprezy plenerowej pn. „Zdrowe wieprzowe” w iście zimowej aurze. Wydarzenie promujące produkty z polskiej wieprzowiny zorganizowała, tak jak poprzednio, Lubuska Izba Rolnicza na zlecenie Krajowej Rady Izb Rolniczych.
W tej odsłonie osoby uczestniczące w promocji miały również okazję skorzystać z wielu atrakcji. Do dyspozycji była degustacja przyrządzona z potraw z wieprzowiny na ciepło i na zimno, m. in. w postaci: zupy gulaszowej i grochowej, pierogów z ziemniakami i boczkiem oraz z farszem wieprzowym, szaszłyków wieprzowe, karkówki w sosie pomidorowym, pasztecików wieprzowych, pasztetu, wędlin wiejskich na desce, krokiecików z mięsem, galaretki wieprzowej. Niewątpliwą atrakcją, a zarazem możliwością ogrzania się, była okazja upieczenia sobie kiełbasek na ognisku.
Dzieci i dorośli mogli wziąć udział w konkursach związanych z wiedzą o wieprzowinie oraz konkurencjach sprawnościowych. Uczestnicy zabaw mogli liczyć na ciekawe nagrody; dla dorosłych przewidziany był drobny sprzęt AGD, a dla dzieci gry i zabawki.
Wspólnie spędzony czas umilał wszystkim DJ KOLIK, a także występy zespołów śpiewaczych: „Seniorystki” z Dobiegniewa oraz „Słonowianki” ze Słonowa.
Dodatkową atrakcję i tak naprawdę gwóźdź programu w postaci pieczonego prosiaka zapewnił nam Marek Grabia – The Family Farm Grabia, za co serdecznie dziękujemy.
P. Sas