„ZDROWE WIEPRZOWE” – PROMOCJA MIĘSA WIEPRZOWEGO W OCHLI
W dniu 19 listopada br. w Zielonej Górze – Ochli odbyła się impreza plenerowa pn. „Zdrowe wieprzowe”. Wydarzenie promujące produkty z polskiej wieprzowiny zorganizowała Lubuska Izba Rolnicza na zlecenie Krajowej Rady Izb Rolniczych.
Celem przedsięwzięcia była promocja mięsa wieprzowego jako produktu o dużych wartościach odżywczych, którego spożywanie w odpowiednich ilościach korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Wieprzowina nie ustępuje pod względem wartości odżywczych innym rodzajom mięs i z powodzeniem może być stosowana w codziennej diecie. To właśnie dzięki przygotowanej na tą okoliczność degustacji, konkursów i zabaw dla dzieci, konkursów dla dorosłych, informacji przekazywanych osobom odwiedzającym przedsięwzięcie przez kadrę obsługującą oraz dzięki prezentacji multimedialnej, założony cel został osiągnięty.
Osoby korzystające z promocji miały okazję spróbować potrawy z wieprzowiny przygotowane specjalnie na tą okoliczność, a były to m. in.: grochówka na wędzące, pierożki z farszem wieprzowym, szaszłyki w boczku, rolady w sosie borowikowym, kociołek chłopski, klopsiki w sosie pomidorowym, bryzolki wieprzowe z pastą chrzanową, mini burgery z szarpaną łopatką, sałatka drwala z karkówką w czosnku, pajda ze smalcem i ogórkiem. Do degustacji przygotowane były również tace z dużym wyborem wędlin.
Dla chętnych, zarówno dorosłych jak i dzieci, czekały konkursy sprawnościowe oraz konkursy wiedzy o mięsie wieprzowym. Na wszystkich uczestników konkurencji czekały atrakcyjne nagrody.
Wspólnie spędzony czas umilał nam występ zespołu śpiewaczego Błękit Ołobok w ramach działalności Stowarzyszenia Miłośników Ziemi Ołobockiej oraz Stowarzyszenie Wokół Kultury pod przewodnictwem Mariusza Woźniaka.
Całe przedsięwzięcie zostało sfinansowane z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego, a przygotowane potrawy powstały wyłącznie z produktu polskiego, którego produkcja ma miejsce na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.
P.Sas