„ZDROWE ZBOŻOWE” 2019
W październikowy, słoneczny piątek – 18.10.2019 r. – Lubuska Izba Rolnicza na zlecenie Krajowej Rady Izb Rolniczych z siedzibą w Warszawie, zorganizowała imprezę plenerową „Zdrowe Zbożowe”.
Przyjemna jesienna pogoda sprzyjała zorganizowanej w Nowej Soli imprezie sfinansowanej ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych, którą otworzył Prezes LIR Stanisław Myśliwiec.
Na przygotowanych stoiskach można było spróbować wielu rodzajów potraw przygotowanych z polskich produktów zbożowych. Wśród przygotowanych dań degustacyjnych można było skosztować m.in. ciepłe potrawy z dodatkami zbożowymi (np. zupa pomidorowa z makaronem, naleśniki z różnymi nadzieniami, tortille w kilku wydaniach z dodatkami warzyw, pierogi, kawa zbożowa) zimne przekąski (np. kanapeczki z różnego rodzaju pieczywa z różnorodnymi dodatkami, sałatki makaronowe, placuszki drożdżowe, kasza manna z okrasą z galaretki itd.). Zatem zarówno dzieci, jak i dorośli mogli delektować się smakami odpowiednimi dla własnego gustu. Mamy nadzieję, iż podjęte działania promocyjne, pozwoliły, dzięki bogactwie promowanych potraw, odnaleźć coś ciekawego i nowego w smaku, co z kolei zostanie przełożone na codzienną dietę.
Degustacjom towarzyszyły konkursy oraz zabawy skierowane zarówno do dzieci, jak i dorosłych. Przygotowano i przeprowadzono liczne zabawy, konkursy oraz atrakcje. I tak, na najmłodszych czekały warsztaty zdobienia ciasteczek, ozdabianie obrazków poprzez ich wyklejanie ziarnami zbóż, „wyścigi młynarzy” polegające na przeniesieniu jak najwięcej ilości mąki w czasie jednej minuty, „zagadki balonika” oraz klaun tworzący z balonów różne przedmioty czy postacie. Wszystkie dzieci biorące udział w zabawach otrzymały ciekawe upominki jak np. puzzle, pluszowe zabawki czy „galaktyczną masę”. Dla dorosłych przygotowano konkurs wiedzy oraz sprawnościowy „szybki piekarz”, polegający na zrobieniu z przygotowanego ciasta 5 bułek typu kajzerka warszawska. Trudność tego konkursu polegała zarówno na sprawnym uformowaniu bułek, jak i ich udekorowaniu odpowiednią ilością nacięć. Tu bowiem przydała się odpowiednia wiedza, jaką uczestnicy mogli pozyskać ze specjalnie przygotowanych do realizacji zadania ulotek. To w nich znalazły się podstawowe wiadomości z zakresu zbóż jak i przetworów zbożowych oraz liczne ciekawostki z nimi związane. Dla dorosłych zostały przygotowane nagrody w postaci sprzętu małego AGD i prześlicznie udekorowanych domków z piernika.
Zarówno hostessy, jak i osoby obsługujące stoiska, informowały o zaletach produktów i przetworów zbożowych oraz potrzebie uwzględniania ziarna zbóż w codziennej zbilansowanej diecie. Poza bezpośrednim przekazaniem informacji nt. walorów spożycia ziarna zbóż i ich przetworów, odwiedzający nasze stoiska otrzymywali wydaną na tę okoliczność ulotkę. Każdy miał również okazję obejrzeć stosowną prezentację, która wyświetlana była podczas trwania imprezy.
Dla umilenia chwil, poza częścią konkursów, przygotowano oprawę muzyczno-artystyczną, którą zapewnili: Zespół Aquarius oraz Wierzbniczanki z Bytomia Odrzańskiego.
Pozytywny odzew uczestników degustacji oraz uśmiechnięte miny zadowolonych dzieci, świadczą o pozytywnej celowości organizowania podobnych inicjatyw.
K. Frąckowiak