ZDROWE ZBOŻOWE – II ETAP
W dniu 17 września 2023 roku na terenie Lubuskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Kalsku, Lubuska Izba Rolnicza na zlecenie Krajowej Rady Izb Rolniczych zorganizowała promocję ziarna zbóż i przetworów zbożowych pod nazwą „ZDROWE ZBOŻOWE”. Przedsięwzięcie sfinansowane zostało z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych a jego głównym celem była popularyzacja spożycia produktów zbożowych wśród konsumentów.
Piękna pogoda oraz trwający w tym czasie XIII Lubuski Kiermasz Ogrodniczy sprawiły, że chętnych do odwiedzenia stoisk promocyjnych nie brakowało. Tu, na każdego uczestnika imprezy czekały materiały informacyjno-promocyjne, drobne upominki i gadżety oraz specjalnie przygotowana na ten cel degustacja produktów zbożowych przygotowana z produktu polskiego. Skosztować można było m.in. takich dań jak: krupnik, zupa pomidorowa z makaronem, pierożki, sałatka makaronowa, krokieciki, gołąbki z kaszą, pączuszki serowe, naleśniki z serem, bagietka czosnkowa, kanapki, ciasto francuskie z nadzieniem, babeczki, ciasteczka zbożowe, spaghetti, kopytka z sosem.
Degustacji towarzyszyły występy artystyczne oraz liczne konkursy i zabawy tematycznie związane z promocją ziarna zbóż i przetworów zbożowych, .skierowane zarówno do dzieci, jak i dorosłych, które dzięki swojej formie oraz atrakcyjnym nagrodom rzeczowym cieszyły się dużym zainteresowaniem odwiedzających stoiska.
Dzięki szerokiej formie realizacji działania uczestnicy mieli okazję zapoznać się z walorami zbóż i produktów zbożowych, różnorodnymi sposobami ich przyrządzania, wartości żywieniowej produktów zbożowych oraz mogli wyrazić swoje zadowolenie z jakości organizacji imprezy poprzez anonimową ankietę. Z pewnością realizacja projektu przyczyniła się do promocji przetworów zbożowych oraz zachęciła do zwiększenia ich udziału w codziennej diecie.
Aneta Jędrzejko
GALERIA: