NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO – SMAKI REGIONÓW
Departament Programów Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubuskiego, zaprasza do udziału w XXIV-tej edycji konkursu “Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.
Ogólnopolski Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” jest przedsięwzięciem, którego celem jest identyfikacja i promocja tradycyjnej, regionalnej żywności oraz upowszechnianie wiedzy na temat żywności wysokiej jakości. Organizatorem konkursu jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego we współpracy z Urzędem Marszałkowskim Województwa Lubuskiego.
Konkurs jest organizowany w dwóch etapach – pierwszy tzw. regionalny odbywa się na terenie województwa lubuskiego, gdzie komisja konkursowa przyznaje regulaminowe nagrody i wyróżnienia oraz nominuje produkty do nagrody „Perła”. Drugi etap to finał krajowy konkursu, który odbędzie się w trakcie trwania targów „Smaki Regionów”, gdzie podczas uroczystej gali wręczone zostaną statuetki „Perły”.
Finał wojewódzki konkursu zostanie zorganizowany w dniu 21 czerwca 2025 r. w Szczańcu podczas Dni Ziemi Szczanieckiej 2025
KONKURS ODBĘDZIE SIĘ W 2 KATEGORIACH:
KATEGORIA: PRODUKT
Celem jest:
- identyfikacja i zgromadzenie wiedzy o oryginalnych, regionalnych produktach żywnościowych, wytwarzanych w gospodarstwach i przez lokalnych rzemieślników,
- poszukiwanie produktów specyficznych, charakterystycznych dla województwa lubuskiego, które mogą stać się jego wizytówką.
- upowszechnianie wiedzy o możliwości wykorzystania walorów specyficznych, regionalnych produktów w ofercie lokalnego rolnictwa, turystyki, (a w szczególności – agroturystyki i restauracji) oraz rzemiosła i przetwórstwa.
KTO MOŻE SIĘ ZGŁOSIĆ: każdy kto udokumentuje we wniosku wytwarzany produkt
Ważne!! Zgłaszane produkty powinny być wytwarzane w małej skali, tradycyjnymi metodami, wywodzić się z tradycji i kultywowanych zwyczajów województwa lubuskiego oraz powinny być od dawna znane w okolicy.
Zgłoszeń należy dokonywać w poszczególnych kategoriach:
Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
Podkategorie:
- Produkty i przetwory mięsne
- Produkty i przetwory z ryb
- Produkty mleczne
- Miody
Produkty regionalne pochodzenia roślinnego
Podkategorie:
- Przetwory owocowe
- Przetwory warzywne
- Produkty zbożowe
- Wyroby cukiernicze
Napoje regionalne
Podkategorie:
- Napoje bezalkoholowe
- Napoje alkoholowe
Inne produkty regionalne w szczególności łączące produkty roślinne ze zwierzęcymi (np. farsze).
NAGRODY:
- po jednej nagrodzie głównej w każdej podkategorii (1 200 zł),
- 2 wyróżnienia w każdej kategorii (600 zł).
KATEGORIA POTRAWA:
Celem konkursu jest:
- identyfikacja i zgromadzenie wiedzy o oryginalnych regionalnych potrawach, stanowiących dziedzictwo kulinarne regionu, wytwarzanych w firmach gastronomicznych i gospodarstwach agroturystycznych;
- promowanie i stymulowanie wykorzystania zasobów lokalnej, tradycyjnej żywności przez gastronomię z województwa lubuskiego;
- identyfikacja regionalnego dziedzictwa kulinarnego, które może służyć do budowy produktu turystycznego i marki Lubuskiej.
WAŻNE: Ocenie poddane będzie menu konkursowe składające się z dwóch dań:
- zupy lub przystawki
- dania głównego
Każde danie konkursowe musi być przygotowane z wykorzystaniem produktów związanych z województwem lubuskim, powszechnie znanych i rozpoznawalnych w regionie.
KTO MOŻE SIĘ ZGŁOSIĆ:
- dwuosobowe ekipy reprezentujące firmy gastronomiczne, gospodarstwa agroturystyczne lub koła gospodyń wiejskich z województwa lubuskiego.
NAGRODY
I miejsce- 2 000 zł
II miejsce – 1 500 zł
III miejsce – 1 000 zł
maksymalnie trzy wyróżnienia (600 zł)
oraz nominując wybrane potrawy do nagrody honorowej „Perła 2025”. Nagrody finansowe zostaną wręczone podczas finału regionalnego w 21 czerwca 2025 r. w Szczańcu podczas Dni Ziemi Szczanieckiej 2025, natomiast nagroda honorowa „Perła 2025″ zostanie wręczona podczas Wielkiego Finału Konkursu w Poznaniu .
ZGŁOSZENIA DO KONKURSU:
Karty zgłoszenia produktów i potraw należy przesłać do 11 czerwca 2025 r.
Prawidłowo wypełnione karty zgłoszenia w obu kategoriach należy przesłać do Departamentu Programów Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubuskiego, ul. Podgórna 7, 65-057 Zielona Góra.
Osoby do kontaktu:
Pan Piotr Czura, tel. 68 456 52 72 lub 68 456 52 25, e-mail: p.czura@lubuskie.pl
Dokumenty: